Разкопките на нос Чиракман стартираха в началото на месец октомври.

...
Разкопките на нос Чиракман стартираха в началото на месец октомври.
Коментари Харесай

Продължава осмият сезон от разкопките на нос Чиракман в град Каварна

Разкопките на нос Чиракман стартираха при започване на месец октомври. Директорът на Исторически музей Каварна- Пенко Георгиев осведоми, че и тази година от началото на разкопките екипът от експерти, работещ на нос Чиракман, продължи работата си по разкриването и документирането на археологическите остатъци там.

Екипът е управителен от гл.ас.д-р Велислав Бонев (СУ „ Св. Климент Охридски), а негови членове са гл.ас.д-р Калин Маджаров (НАИМ-БАН), доктор Никола Русев (РИМ Русе), Виктор Василев (РИМ Шумен), маг. Константин Сталев и други Работата е съсредоточена в бранш, в който през миналите години са открити голям брой движими културни полезности от елинистическата ера. Голямата дълбочина, на която се намира пласта от епохата на елинизма изисква поредното изследване на всички по-късни напластявания и даже разглобяване на някои от градежите.

Продължи и работата по изследване вътрешността на разкритите през 2022 година късно антични пространства, както и на множеството късно средновековни ями, които нарушават по-ранните културни пластове. На място бе доразкрит и документиран огромен питос (хранилище), а също по този начин и скупчване на огромен брой съдове, някои от които изцяло непокътнати. При работата са открити огромен брой находки – стрели, предмети от бита, фрагменти от теракотени фигурки и други Изненадващ е огромният брой амфорни печати, открити при теренната работа. Последните са извънредно значими за науката, тъй като са доста добре датирани и разрешават да бъде прецизирана хронологията на обекта на нос Чиракман.

Разкопките на нос Чиракман се финансират от Министерството на културата и Община Каварна. Тази година се работи с повишен брой служащи, като са включени и хора от село Българево, за които е обезпечен и спомагателен превоз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР