Разказите и историите за забележителните жени от историята са все

...
Разказите и историите за забележителните жени от историята са все
Коментари Харесай

"Аз съм българка" събира 40 истории за смели, умни и достойни жени

Разказите и историите за забележителните дами от историята са все по-търсено четиво в детските отдели на книжарниците. Доказват го триумфите на книги като трансформиралата се в шлагер " Истории за лека нощ за девойки бунтарки " на Елена Фавили и Франческа Кавало на издателство " Хермес ", както и поредицата " Кратки пътеводители в биографии забележителни " на издателство Timelines. Всичките те благодарение на къси и прелестно завършени текстове и впечатляващи илюстрации описват за забележителни дами от международната история като Фрида Кало, Мари Кюри, Амелия Еърхарт, Евита Перон, Мария Калас, Евита Перон и Джейн Остин.


© Издателство

Вдъхновени от този метод, Петя Александрова и Капка Кънева основават един самобитен български аналог с книгата " Аз съм българка " (изд. " Сиела " ), в която събират историите на 40 смели, умни и почтени български дами, които си заслужава да познаваме.

Сред тях попадат имена като Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева.

Познатите и от време на време не толкоз познати имена от историята ни оживяват на страниците на изданието с илюстрациите на 40 художнички, подбрани от илюстраторката Капка Кънева, която също прави портрет на една от личностите в книгата.

 Историята на революционерката Тодора Бакърджиева с илюстрация от Люба Халева
© Издателство

Историята на революционерката Тодора Бакърджиева с илюстрация от Люба Халева

Петя Александрова споделя, че в избора си на героини е робувала на едно-единствено изискване: " Да могат да служат за образец и ентусиазъм на днешните девойки. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които елементарно се отхвърлят от фантазиите си, в случай че срещнат затруднение или отрицание. Които се опасяват от публично неодобрение, боят се да бъдат разнообразни, любознателни, буйни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему. "

Ако пък си задавате въпроса за какво единствено дами, тя има отговор и за това: " Защото към момента за света, в който живеем, полът не е без значение. И тъй като нещата не са били по този начин лесни, когато си жена и имаш смели хрумвания и хвъркати фантазии. А единствено с тях светът може да бъде изменен. И да служим за образец на бъдещите генерации. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР