Разходките сред красива природа и зеленина са укрепили и помогнали

...
Разходките сред красива природа и зеленина са укрепили и помогнали
Коментари Харесай

Разходките сред природата помагат за психичното здраве по време на пандемията


Разходките измежду красива природа и зеленина са укрепили и помогнали на психологичното здраве през първата година от пандемията от новия ковид, а хората, прекарали повече време навън, оповестяват доста по-рядко за меланхолия и тревога, откри изследване на експерти от университета на Колорадо в Боулдър, Съединени американски щати. Резултатите бяха оповестени в сп. " Плос Уан ", заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ".

Проучването е открило също, че в интервал, когато проблемите с психологичното здраве нарастват заради финансови проблеми, дефицит на доставки и непрестанно отразяване на новините за вируса, хората търсят разтуха навън, като една трета прекарват повече време измежду природата, в сравнение с преди пандемията.

„ Това проучване демонстрира какъв брой е значимо парковете и зелените пространства да бъдат отворени по време на рецесия “, сподели водещият създател на проучването Колийн Рийд, помощник по география в Института за поведенческа просвета. „ Това също по този начин е знак, че би трябвало да се положат повече старания, с цел да се създадат зелени площи и да се създадат налични, като мярка за публично здраве “.

Учените са предложили на 1200 поданици на региона на Денвър 30-минутно изследване, измерващо тяхното психологично здраве и усещанията им за зелените площи покрай дома им, в това число: какъв брой има, дали могат да ги видят, дали са налични, какъв брой постоянно са ги употребявали и качествата им.  Авторите на проучването са събрали и  сателитни фотоси за обективно количествено установяване на зеленината в кварталите на интервюираните. Проучването е извършено сред ноември 2019 година и януари 2021 година, осведоми Българска телеграфна агенция. Разразяването на пандемията дава на екипа рядка опция да прегледа също по какъв начин пандемията въздейства на психологичното здраве с течение на времето и какво е най-стресиращо в нея. Затова Рийд добавя въпросника за анкетата.

„ Не е изненадващо, че открихме, че пандемията се отрази отрицателно на психологичното здраве “, сподели съавторът Ема Ривс, студентка в катедрата по география. „ Но ние също по този начин открихме, че зелените площи могат да имат мощен предпазен резултат, даже във време на такива изключителни стресови фактори. Недостигът на доставки и загубата на работни места стресираха хората ", сподели тя.

Проучването не открива връзка сред диагностицирането на Ковид-19 и неприятното психологично здраве. Но участниците оповестяват, че съществуването на признаци, липса на диагноза и метод за тестване е тревожно. Тези, които са изгубили приходи или усещат, че работят в рискова среда, също са по-склонни да бъдат уплашени или депресирани, до момента в който най-силният източник на проблеми с психологичното здраве е страхът от дефицит на доставки (включително тоалетна хартия и храна). Тези, които прекарват доста време в интернет, следейки новините, оповестяват за по-лошо психологично здраве. За разлика от това, единствено съществуването на обстойно зелено пространство наоколо, измерено посредством сателитни изображения, се свързва с по-ниски резултати за меланхолия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР