Разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43

...
Разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43
Коментари Харесай

Българите даваме много пари за лекарства, а живеем най-малко в ЕС

 Разходите за медикаменти в България са извънредно високи - 43 на 100 от обществените средства. Това сподели пред публицисти Ане Шпрангер, теоретичен помощник към Факултета по мениджмънт на опазването на здравето в Техническия университет в Берлин по време на показване на отчета за положението на опазването на здравето в Европейски Съюз през 2019 год. в частта за България.

По думите й би трябвало тези разноски да се понижат, предава Българска телеграфна агенция. Болничният престой в страната ни е два пъти по-кратък спрямо другите европейски страни, като в България междинният болничен престой е пет дни, уточни тя и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям спрямо Европейски Съюз. Според Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дълготрайна грижа за пациентите, само че не в болнични условия.

От обществените средства 34 на 100 се разходват за болнично лекуване, сподели още тя. Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите равнища в Европейски Съюз, като единствено 52 на 100 от средствата са обществени, добави Шпрангер. Разходите за опазване на здравето в България на глава от популацията - 1300 евро, са най-ниските в страните от Европейски Съюз. Продължителността на живот в страната ни е най-ниска измежду европейските страни, като до преди две години индикаторите ни са били идентични с румънските. Румъния към този момент е с по-добри индикатори за дълготрайност на живота.

Смъртността от сърдечно-съдови болести и от исхемична болест на сърцето е висока, по този начин е и в останалите страни, само че там се регистрира понижаване, сподели още Шпрангер. В България все по-малко хора се обгръщат с ваксини, изключително против морбили, макар националната наложителна стратегия. Много огромен дял от популацията не е здравноосигурен - близо 10 на 100, сподели още специалистът и акцентира, че една четвърт от неосигурените не заплащат, тъй като не имат вяра в системата.

Друга група, главно от ромски генезис, даже няма документи за идентичност, добави тя. Близо 10-14 на 100 от популацията ни няма добър достъп до здравна грижа. Има много огромна плътност на лекари, изключително спрямо Германия, само че те не са разпределени равномерни, демонстрират още данните от отчета. Едва 15 на 100 от медиците са общопрактикуващи лекари. Много дребен е броят и на медицинските сестри, добави още Шпрангер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР