Колко ще ни струва Великден? Екипът на bTV излезе на

...
</TD
>Колко ще ни струва Великден? Екипът на bTV излезе на
Коментари Харесай

Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показа касовата бележка

Колко ще ни коства Великден? Екипът на bTV излезе на пазар със семейство Минкови от Пловдив.

Първите артикули от листата са маруля, репички и свеж лук. Цените на зеленчуците на пазара варират сред 1 и 1,20 лева

Всяка година Ива и Пейчо Минкови посрещат Великден с двете си дъщери, зетьовете и внуците. Пазарът им тази година е сред 100 и 150 лева, като избират да купят агнешкото и яйцата от локални производители, вместо от огромните вериги.

" Много рядко, най-вече дребни артикули. За месото особено – не, никога, гледаме да си осигурим домашно. Дори и кайма си вършим сами. Важното е да е от прочут произходът “, изяснява Ива Минкова.

" Пак си даваме парите, само че качеството е друго “, добавя брачният партньор ѝ Пейчо Минков.

" Яйцата някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото към 22-23 лева ни пристигна килограмът. От много години по този начин вършим, не е за първи път – поради внуците, с цел да може да е екологично чисто “, добавя Ива Минкова.

За една маруля,  връзка свеж лук и  връзка репички сметката е 3 лева Козунакът си го подготвят сами.

" Ние купуваме цяло агне – домашно. Яйца също са ни домашни – от познати. Единственото, за което вървим на пазар са зеленчуците – маруля, лук и репички. И трите са по един лев. Общо съм дал три лв. за тези неща “, показва Пейчо Минков.

" Всеки се разполага съгласно чергата си. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък единствено два кг. Козунакът – всеки си има желания дали домашно да си го направи, или да си го купи. В пекарните продават подготвени козунаци, там е на готово, а в случай че си купиш продуктите, би трябвало да се трудиш у дома “, изяснява още Пейчо Минков.

" Отнема ми през целия ден, защото аз сама си подготвям домашни козунаци от доста години. Казала съм, че до момента в който мога ще си ги върша, а и всички ги обичат “, признава Ива Минкова.

Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват, че нямат клиенти.

" Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, с цел да видя какво се случва, виждам, че веригите са цялостни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, свеж лук – отново за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазари. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората избират да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва особено до пазара, с цел да си купят по-хубава стока и да се приберат “, безапелационна е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.

Според думите ѝ цените от предходната и от по-миналите години не са се увеличавали на пазара, макар инфлацията.

За разлика от огромните вериги, където агнешкото се предлага на цена 19 лева за кг, в кварталния месарски магазин цената е 25 лева Яйцето пък коства 38 стотинки.

" За в този момент върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Да, разбира се, че има повишаване. Не знам на каква база е това повишаване тъкмо в агнешкото, само че най-малко 2-3 лева е по-скъпо, спрямо предходната година “, изяснява продавач в месарски магазин.

В месарският магазин в Пловдив екипът на bTV заплати 32,55 лева за кг агнешко и 10 броя яйца. Килограмът на агнешко месо се продава за 25 лева, а 10 броя яйца за 3,80 лева

Каква е обаче цената на козунака?. В множеството пловдивски пекарни той е на цена от 4 лева

Така общо за кг агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и свеж лук bTV заплати близо 40 лева Но тази сметка ще се промени най-малко пет пъти по толкоз, в случай че фамилията е деца и има посетители.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР