Разходите за ипотечни кредити в Германия се повишават през последните

...
Разходите за ипотечни кредити в Германия се повишават през последните
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити в Германия удариха 10-годишен връх

Разходите за ипотечни заеми в Германия се покачват през последните месеци, като в този момент доближат най-високото си равнище от десетилетие, на фона на по Европейската централна банка покачва лихвените проценти.

Цената на заемите за закупуване на недвижими парцели доближи 3,03% през септември по данни на ЕЦБ, оповестени в четвъртък. Това е измежду най-високите стойности в еврозоната, а процентът се е нараснал над два пъти по отношение на година по-рано, когато Германия беше едно от най-евтините места в района за приемане на ипотечен заем, написа Bloomberg.

Драматичното повишаване идва на фона на няколко покачвания на лихвените проценти от ЕЦБ - в този момент на най-високото равнище от 2009 година насам в опит да се бори с възходящата инфлация. Централната банка даже разгласи, че евентуално ще продължи стягането на идната си среща.

Нарастващите разноски за заеми понижиха търсенето на ипотеки за закупуване на жилища с цели с 42% през третото тримесечие, съгласно последното изследване на банковото кредитиране на ЕЦБ. Това е най-големият спад, следен от 2012 година насам, в случай че не се брои ясно изразения спад преди две години, когато стопанската система блокира, поради пандемията. Спадът в търсенето е " изключително изразен " в Германия, съгласно ЕЦБ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР