Разходите на Саудитска Арабия за повишаване на имиджа и влияние

...
Разходите на Саудитска Арабия за повишаване на имиджа и влияние
Коментари Харесай

Игра на мека сила: Колко и как харчи Саудитска Арабия за спорт и култура

Разходите на Саудитска Арабия за повишение на имиджа и въздействие на световната сцена, посредством потребление на идоли на западната поп просвета, може скоро да набъбнат още повече.    В началото на предишния месец стана ясно, че кралството е готово да заплаща на аржентинския футболист Лионел Меси 400 милиона $ годишно по време на залеза на кариерата му.    Макар и голяма сума, даже по раздутите стандарти на футбола, това е единствено един от поредицата ходове на ръководещите, които влагат милиарди в спорт и изкуство, пишат Fortune и Bloomberg.   Саудитска Арабия се надява, че тези разноски, подхранвани от големите ѝ доходи като най-големия експортьор на недопечен нефт в света, ще впечатлят по-младото потомство в страната и ще подтикват нейната туристическа промишленост.    Критиците от своя страна споделят, че тези старания на Саудитска Арабия са ориентирани към гланциране на интернационалния ѝ имидж, опустошен от бруталната война в Йемен и убийството на саудитския отстъпник Джамал Хашоги през 2018 година
Двигател на тази по този начин наречена игра на мека мощ е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който по едно и също време харчи милиарди за създаване на военния потенциал на Саудитска Арабия (която има петия по величина бюджет за защита в света), и преследва по-опортюнистична дипломатическа линия, която неведнъж слага Рияд в несъгласия с Вашингтон.

„ Това е цялостно преориентиране на кралството “, споделя Кристин Смит Диван от Института за арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. „ Те желаят да убедят хората, че това е гостоприемно място, а не рисково “, прибавя той.    Невъзможно е Саудитска Арабия да бъде подценявана от международния политически и бизнес хайлайф. Икономиката на кралството беше една от най-бързо разрастващите се в Групата на 20-те предходната година, подтиквана от най-високите цени на петрола от към десетилетие, и в този момент може да се похвали със седмия по величина върховен фонд в света, разполагащ с милиарди както вкъщи, по този начин и в чужбина, показва Fortune.
Спортните активи са преди всичко в листата за извършване на покупки   В края на 2022 година португалската суперзвезда Кристиано Роналдо подписа контракт с футболния клуб FC Al-Nassr на стойност към 200 милиона $ годишно. Година преди този момент Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия управлява консорциум, който закупи футболния клуб от британската Висша лига Нюкасъл Юнайтед за към $373 милиона. Саудитска Арабия обмисля взаимна кандидатура за домакинство на Световното състезание по футбол през 2030 година, откакто стана очевидец на скорошния триумф на шампионата в прилежащ Катар.

Според известията Фондът за обществени вложения е заделил милиарди долари за финансиране на обиколката LIV Golf, която притегля звезди като Фил Микелсън и Дъстин Джонсън, а предходната година обмисляше да отдели и 20 милиарда $, с цел да добави съревнование от Формула 1 към възходящото си портфолио от спортни вложения. Няколко пъти Джеда и Рияд са били домакини на боксови и бойни надпревари, в които участваха звезди като Антъни Джошуа, Александър Усик, Джейк Пол и Томи Фюри.

„ Спортът е от значително значение за това, което Саудитска Арабия прави, движейки се към свят, в който е по-малко подвластна от приходите от нефт “, съгласно Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа стопанска система в Skema Business School в Париж.    Спортните вложения обаче не са всичко.  Саудитска Арабия желае туризмът да съставлява 10% от нейния Брутният вътрешен продукт през 2030 година   Дотогава се надява да притегля 100 милиона гости годишно.    През 2022 година кралството е било хазаин на към 16 милиона гости, измежду които туристи, пътуващи по работа, както и такива, които идват да видят родственици, живеещи в страната, или на поклонение в Мека, сподели представител на саудитските туристически управляващи на брифинг в Дубай този месец.   За да реализира задачата си, Саудитска Арабия гледа оттатък професионалния спорт. От галерия на Анди Уорхол през концерти в пустинята до заведения за хранене на популярни готвачи в Рияд, страната не стопира да харчи, с цел да сътвори промишленост за развлечение и свободно време от нулата.   Хотелите от висок клас Aman Resorts и Banyan Tree към този момент са привлечени от Ал-Ула, античен град-оазис в северозападната част на Саудитска Арабия, който се трансформира в първокласна туристическа дестинация с инвестиция от 35 милиарда $. Американските поп звезди Алиша Кийс, Марая Кери и Джон Леджънд изнесоха концерти там неотдавна.

„ Погрешно усещане “   Този неочакван взрив на спортни и културни събития се случва в страна, която до неотдавна постановяваше правила, забраняващи на мъжете и дамите да се срещат дружно на обществени места. И не всеки приема рекламата. Критиците споделят, че Саудитска Арабия отклонява вниманието от неприятните вътрешни резултати във връзка с свободата на словото и други човешки права.   „ Радвам се, че тези промени се случват, само че това основава неправилно усещане за нашата страна “, споделя Лина Ал-Хатлул, началник на отдела за мониторинг в групата за правата на индивида ALQST, основана в Брюксел. По думите ѝ откакто тази тактика на меката мощ донесе дивиденти, известията за нарушаванията, които ALQST показва, към този момент няма да имат резултат.   Сестрата на Лина Ал-Хатлул, Луджайн Ал-Хатлул, активистка за правата на дамите в Саудитска Арабия, беше задържана през 2018 година и по-късно затворена по обвинявания в подбудителство към промяна на режима и блян да служи на непознати страни. Тя беше освободена през 2021 година

Членове на локална общественост бяха задържани за опозиция против наложително изселване, обвързвано с гигантския мега план Neom, и рискуват смъртно наказване, се споделя в изказване на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида на 3 май.   Представители на Neom и центърът за интернационалните връзки на саудитското държавно управление отхвърлят коментар, показва Fortune.   По-рано този месец Фахд Хамидадин, началник на Саудитската туристическа работа, беше отпред на делегация, която взе участие в годишното ревю Arabian Travel Market в Дубай. Той сподели, че това е едвам третият път, когато Саудитска Арабия взе участие в комерсиалното ревю, което започва преди 30 години, показва Fortune.   Обръщайки се към кореспонденти в първокласен хотел по време на събитието, Хамидадин седеше пред огромен екран, показващ изображения на усмихнатия Меси в качеството му на саудитски дипломат на туризма. Футболистът и фамилията му бяха показани да плетат кошници, да галят арабски чистокръвни животни и да играят в увеселителни паркове по време на посещаване в кралството.   „ Бих посъветвал скептиците, които поставят старания да приказват неща за Саудитска Арабия, първо да я видят, преди да създадат това изпитание “, съобщи Хамидадин.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР