Разходите на ЕС за помощ за Киев непрекъснато нарастват. Длъжностни

...
Разходите на ЕС за помощ за Киев непрекъснато нарастват. Длъжностни
Коментари Харесай

“Повече не са съюзници”. Европа попадна в украински капан

Разходите на Европейски Съюз за помощ за Киев непрестанно нарастват. Длъжностни лица споделят, че Украйна ще бъде подкрепяна толкоз дълго, колкото е належащо. Европейците обаче интензивно разискват неприятните последствия.

Елемент на разноските

На първо място, на киевският режим му покриват бюджетния недостиг. Миналата година за това са изхарчени 11,6 милиарда евро, тази година - 18.

Един от главните принадлежности на Европейски Съюз за изпомпване на оръжие в Украйна е Европейският фонд за мир. Повече от 12 милиарда бяха отпуснати за 2021-2027 година А съвсем половината - 5,6 милиарда към този момент са изхарчени. За оръжия и муниции за ВСУ.

Именно от тази " капсула " бяха финансирани две от трите точки на " Плана Борел " за обезпечаване на украинската войска с един милион снаряда през 2023 година

Като цяло проектът планува:

Един милиард евро за попълване на националните запаси на тези страни от Европейски Съюз, които са подготвени да трансферират муниции на Украйна в интервала от 9 февруари до 31 май (решението беше утвърдено през март);

Един милиард – за взаимни покупки на артилерийски снаряди за Европейски Съюз и Киев (прието през май);

Увеличаването на индустриалния потенциал е още половин милиард, като част от парите ще бъдат взети от Европейския фонд за защита.

Освен това има директни доставки на оръжия от някои страни от Европейски Съюз.

Помощ от обособени страни

Разбира се, никой не може да се съпостави със Съединени американски щати в това отношение. Вашингтон от януари 2022 година до май 2023 година, съгласно Института за международна стопанска система в Кил, е отделил 70,7 милиарда евро.

Англия - 11, Германия - 10,7.

Япония, която се ограничи до филантропична и финансова помощ, е на трето място, Канада е на четвърто. Следват ги Полша, Холандия, Дания.

Всъщност " източният фланг " на НАТО се харчи по-безкористно. Ако Вашингтон и Берлин отделят на Украйна 0,3 % от Брутният вътрешен продукт, а Лондон - 0,4, то Естония - 1,3, Латвия - 1,1, Литва - 1,0, Полша - 0,7. Това е половината или една трета от техните разноски за защита. Никой не спонсорира ВСУ по-щедро.

Само Франция е изразходвала едвам 0,05 % от Брутният вътрешен продукт.. И това е един от дребното опити на континента да води независима политика.

Първата линия - за европейците

Всяка значима стъпка Европейски Съюз подхваща по предложение на Съединени американски щати. Но европейците от време на време са даже по-бързи от американците.

И по този начин, доставката на танкове се обсъждаше дълго време - по самодейност на Белия дом. Франция първа се съгласи през януари. Вярно, ставаше дума за AMX-10 - леки колесни транспортни средства. Киев не получи нито “Льоклерк ”, нито неговия предходник AMX-30.

Британците се причислиха към французите седмица по-късно с “Чаланджър-2 ”

След това за американците не беше мъчно да убедят германците да предадат Леопардите. Олаф Шолц изясни: машините ще бъдат дарени, в случай че Съединените щати създадат същото. И Вашингтон сподели, че ще изпрати “Ейбрамс ”.

Минаха шест месеца. Кадри от " Леопарди ", изгорени в степите на Запорожието, се разпространиха по целия свят. Но американският М1 към момента не е видян в зоната на спора. Обещават в най-хубавия случай след няколко месеца. Украинците едвам през май започнаха да упражняват на тези танкове.

Същото важи и за ракетите с огромен обхват. Англия изпрати “Сторм Шадоу ” в Киев, Франция - цялостният му аналог “Скалп ”. Но Америка, макар непрекъснатите диалози за АТАКМС, не бърза.

Възможно е сюжетът да се повтори и със самолетите. Докато Киев изисква Ф-16, Белият дом интензивно избира аналози в Стария свят - шведските “Грипен ”, европейските “Торнадо ” и “Тайфун ” и френските “Мираж-2000 ”. И изяснява: образованието на F-16 „ ще отнеме години “.

Смяна на столетия

Брюксел е уверен, че без европейска помощ ВСУ са обречени на проваляне. " Руските войски ще бъдат на полската граница, нашата сигурност ще намалее и Украйна ще престане да съществува. Това ще се случи ", плаши Жозеп Борел, началник на европейската дипломация.

Към това се прибавя настояването на Съединени американски щати съдружниците от НАТО да усилят разноските за защита до два % от Брутният вътрешен продукт. Освен това Вашингтон, както прецизира “Политико ”, се пробва да принуди сътрудниците си да попълнят празните си арсенали с американски оръжия.

Собствената лична промишленост не смогва. Има задоволително пари, само че не и задоволителен потенциал. А военно-промишленият комплекс се притеснява, че след края на военните дейности търсенето ще спадне. И не бърза да отваря нови фабрики.

Опитите на Брюксел да откри междудържавно съдействие в тази област не дават резултат. " Нямаше действително взаимоотношение по време на строгите икономии, когато всички говореха за нуждата от отбрана на националната автономност ", цитира “Файненшъл Таймс ” неназован представител на едно от немските отбранителни предприятия. " Сега обстановката е противоположна. Има доста пари, само че всички оферират да ги държим в страната и да не ги даваме на други, даже на съдружници ”, добавя източникът.

На този декор напрежението в Европейски Съюз се ускорява. Не е ясно по какъв начин да се излезе от задънената улица. Но ще би трябвало да се направи избор: дали дефинитивно да разчитат на Съединените щати като снабдител на оръжия, дали да споделят суверенитета в региона на сигурността с Брюксел, или да преминат към по-голяма самостоятелност.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР