Разговорите са включвали много широки очертания на това, от което

...
Разговорите са включвали много широки очертания на това, от което
Коментари Харесай

САЩ и Европа говорят с Украйна за това от какво може да се откаже, за да има мир

Разговорите са включвали доста необятни контури на това, от което Украйна може да се откаже, с цел да реализира съглашение, настояват чиновниците. Някои от диалозите, които длъжностните лица дефинираха като деликатни, са се провели предишния месец по време на среща на представители на повече от 50 страни, подкрепящи Украйна, в това число членове на НАТО, известна като Контактна група за защита на Украйна, споделят длъжностните лица.

Дискусиите са самопризнание за динамичността във военно отношение на фронта в Украйна и в политическо отношение в Съединени американски щати и Европа.

Разговорите са почнали на фона на опасенията на американски и европейски чиновници, че войната е стигнала до задънена улица, както и за опцията да се продължи даването на помощ на Украйна. Служителите от администрацията на Байдън също по този начин са обезпокоени, че Украйна не разполага с задоволително сили, до момента в който Русия има видимо безконечен ресурс, настояват източниците. Украйна също по този начин изпитва усложнения с набирането на бойци и неотдавна стана очевидец на обществени митинги против някои от условията на президента Володимир Зеленски за безсрочна военна тегоба.

Правителството на Съединени американски щати е обезпокоено от обстоятелството, че войната в Украйна притегля доста по-малко публично внимание, в сравнение с войната сред Израел и Хамас, почнала преди близо месец, споделят чиновниците. Длъжностните лица се притесняват, че тази смяна може да затрудни обезпечаването на спомагателна помощ за Киев.

Някои американски военни чиновници са почнали да приказват за " патова обстановка ", с цел да опишат актуалната борба в Украйна, като съгласно някои от тях тя може да се сведе до това коя страна ще може да поддържа военни сили по-дълго. Нито една от двете страни не реализира огромни триумфи на бойното поле, което някои американски чиновници към този момент дефинират като " война на инчове ". Длъжностни лица също по този начин считат, че Украйна евентуално има време единствено до края на годината или малко по-късно, преди да стартират по-аткивни полемики за мирни договаряния. Представители на Съединени американски щати са споделили вижданията си за сходен график с европейските си съдружници, настояват източниците на малкия екран.

" Всяко решение за договаряния зависи от Украйна ", кзва в изказване Адриън Уотсън, представител на Съвета за национална сигурност. " Фокусирани сме върху това да продължим да оказваме мощна поддръжка на Украйна, до момента в който тя пази свободата и независимостта си против съветската експанзия. "

Представителят на администрацията отбелязва също по този начин, че Съединени американски щати са взели участие дружно с Украйна в разискването на рамката на мирната среща на върха, само че съобщи, че Белият дом " не знае за други диалози с Украйна за договаряния сега ".

Проблем с живата мощ

Според двама души, осведомени с въпроса, президентът Джо Байдън се е фокусирал интензивно върху изчерпващите се военни сили на Украйна. " Живата мощ и средствата са преди всичко в загрижеността на администрацията сега ", споделя единият от тях. Съединени американски щати и техните съдружници могат да дават на Украйна оръжия, споделя той, " само че в случай че нямат способени реализатори, които да ги употребяват, това не води до доста изгоди ".

Байдън изиска от Конгреса да утвърди в допълнение финансиране за Украйна, само че до момента напъните не съумяха да напреднат заради съпротивата на някои републиканци в Конгреса. В последното си искане Белият дом обвърза помощта за Украйна и Израел. Това намира поддръжка измежду някои републиканци в Конгреса, само че други депутати от Републиканската партия обявиха, че ще гласоподават единствено за пакет от помощи единствено за Израел.

Преди началото на войната сред Израел и Хамас чиновници на Белия дом обществено показаха убеденост, че спомагателното финансиране за Украйна ще бъде утвърдено от Конгреса преди края на тази година, като в същото време признаха, че са загрижени за това какъв брой мъчно може да се случи това.

Байдън уверяваше съдружниците на Съединени американски щати, че Конгресът ще утвърди по-голяма помощ за Украйна, и планираше огромна тирада по този въпрос. След като терористите от Хамас нападнаха Израел на 7 октомври, президентът се концентрира върху Близкия изток и речта му за Украйна се трансформира в послание в Овалния кабинет за това за какво Съединени американски щати би трябвало да поддържат финансово Украйна и Израел.

Готов ли е Путин да договаря?

Администрацията на Байдън не разполага с никакви индикации, че съветският президент Владимир Путин е подготвен да договаря с Украйна, споделят двама американски чиновници. Според западни чиновници Путин към момента има вяра, че може да " изчака Запада " или да продължи войната, до момента в който Съединени американски щати и техните съдружници изгубят вътрешната си поддръжка за финансирането на Украйна или битката за доставяне на Киев с оръжия и муниции стане прекомерно скъпа, споделиха чиновниците.

Както Украйна, по този начин и Русия изпитват усложнения да се оправят с военните доставки. Според западен чиновник Русия е нараснала производството на артилерийски снаряди и през идващите няколко години може да бъде в положение да създава 2 милиона снаряда годишно. Но Русия е изстреляла към 10 млн. снаряда в Украйна през предходната година, споделя служителят, тъй че ще би трябвало да разчита и на други страни.

По данни на Пентагона администрацията на Байдън е похарчила 43,9 милиарда $ за подкрепяне на сигурността в Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година Американски чиновник споделя, че администрацията има още към 5 милиарда $, които да изпрати на Украйна, преди парите да свършат. Средствата щяха да са свършили, в случай че администрацията не беше декларирала, че е разкрила счетоводна неточност в размер на 6,2 милиарда $ от месеци на надценяване на оборудването, изпратено на Киев, напомня Ен Би Си.

Обществената поддръжка понижава

Напредъкът в украинската контраатака е доста муден и вярата, че Украйна ще реализира забележителен поврат, в това число да доближи до крайбрежието наоколо до фронтовата линия на Русия, избледнява. Липсата на прогрес на бойното поле в Украйна не оказва помощ при опитите да се обърне наклонността за понижаване на публичната поддръжка за изпращане на повече помощи, настояват източниците.

Проучване на Галъп, оповестено тази седмица, демонстрира намаляваща поддръжка за изпращането на спомагателна помощ за Украйна, като 41% от американците споделят, че Съединени американски щати вършат прекалено много, с цел да оказват помощ на Киев. Това е забележителна смяна спрямо преди три месеца, когато 24% от американците са били на това мнение. Проучването откри също, че 33% от американците считат, че Съединени американски щати вършат нужното за Украйна, до момента в който 25% настояват, че Съединени американски щати не вършат задоволително.

Обществените настройки за оказване на помощ на Украйна стартират да се трансформират и в Европа.

Като тласък за Зеленски да обмисли договаряния, НАТО може да предложи на Киев някои гаранции за сигурност, даже без Украйна да стане публично част от алианса, настояват публични лица. По този метод, съгласно тях, украинците биха могли да бъдат сигурни, че Русия ще бъде възпряна да нахлуе още веднъж.

През август съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи пред кореспонденти: " Не оценяваме, че спорът е в патова обстановка ". Вместо това, сподели Съливан, Украйна завзема територии на " методична, систематична основа ". Но един западен чиновник призна, че от известно време не е имало огромно придвижване от двете страни и с наближаването на студеното време ще бъде мъчно за Украйна или Русия да нарушат този модел. Служителят споделя, че това няма да е невероятно, само че ще бъде мъчно.

Представители на Съединени американски щати също по този начин считат, че тази зима Русия още веднъж ще се опита да удари сериозната инфраструктура в Украйна, пробвайки се да принуди някои цивилни жители да изтърпят студената зима без отопление и електричество.

Служителите на администрацията чакат Украйна да желае повече време, с цел да се бори на бойното поле, изключително с ново, по-тежко въоръжение, " само че от ден на ден се усеща, че е прекомерно късно и е време за договорка ", сподели някогашният върховен чиновник на администрацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР