Разговорите с френския президент Еманюел Макрон бяха делови, смислени и

...
Разговорите с френския президент Еманюел Макрон бяха делови, смислени и
Коментари Харесай

Путин след срещата с Макрон: Ако НАТО е мирна, какъв е проблемът да се върне към състоянието от 1997 година?

Разговорите с френския президент Еманюел Макрон бяха настоятелен, смислени и потребни. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на взаимната конференция след срещата сред двамата държавници в Кремъл, траяла малко над пет часа, съобщи БГНЕС.

Основните опасения на Русия по отношение на гаранциите за сигурност бяха пренебрегнати, установи Путин. Той окачестви политиката на НАТО за " отворени порти " като свободно пояснение на правилата на алианса от Съединени американски щати и от редица други страни. Путин изрази неразбиране на какво съображение от НАТО се пробват да показват придвижването на войските на територията на Русия като опасност за прилежащите страни. Те се пробват да уверят Руската федерация, че НАТО е кротичък и защитителен съюз, само че във военната тактика на алианса Москва е обозначена като съперник, акцентира съветският водач.
Макрон ще се срещне с Путин поради обстановката с Украйна
Френският президент Еманюел Макрон идва в понеделник в Москва с вярата да откри общ език с Владимир Путин по въпросите на Украй...
Прочети повече
В същото време Путин сподели, че е „ допустимо “ да се продължи напред по някои от предложенията на Макрон. Киев подценява всички благоприятни условия за спокойно възобновяване на териториалната целокупност на Украйна посредством разговор с Донбас, продължи още Путин. По думите му Киев се е насочил към демонтажа на Минските съглашения и пренебрегва всички благоприятни условия за спокойно възобновяване на териториалната целокупност на Украйна посредством разговор с Донбас.

„ Според мен е явно за всички, че сегашните управляващи в Киев са сложили курс за разглобяване на Минските съглашения “, Путин, като добави, че до момента няма прогрес по доста фундаментални въпроси. „ Киев продължава да пренебрегва всички благоприятни условия за спокойно възобновяване на териториалната целокупност на страната посредством директен разговор с Донецк и Луганск “, установи съветският водач. „ Що се отнася до споразуменията от Минск, без значение дали са живи, дали имат някаква вероятност или не, аз съм уверен, че просто няма друга опция “, акцентира той.

Путин обърна внимание и на двусмислената позиция на киевските управляващи, които „ от време на време споделят, че ще съблюдават споразуменията, от време на време споделят, че това ще унищожи страната им “. „ Настоящият президент Владимир Зеленски неотдавна сподели, че не му харесва нито една точка от тези съглашения от Минск ”, напомни Путин. Той отговори на рецензиите на Киев към споразуменията от Минск с поговорката: „ Харесва ми, не ми харесва, бъди търпелива, красавице моя. Трябва да се извършва, другояче няма да се получи “.

В същото време президентът изрази терзанията, че дискриминирането против рускоезичното население в Украйна се урежда законодателно. Ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим по боен път, европейските страни автоматизирано ще са във боен спор с Русия. продължи Путин. Той напомни, че европейските страни, в това число Франция, считат, че Крим е част от Украйна, до момента в който Москва счита, че е част от Руската федерация. „ И в случай че се вършат опити тази обстановка да се промени с военни средства, а в доктрината на Украйна се споделя, че Русия е съперник и е допустимо връщането на Крим с военни средства, представете си, че Украйна е член на НАТО..., това значи, че ще възникне военна борба сред Русия и НАТО. Трябва ли да влезем във война с НАТО? Но има втора част от въпроса: желаете ли да влезете във война с Русия? Искате ли Франция да отиде на война с Русия? Но по този начин ще бъде! " - сподели Путин. Президентът акцентира, че загрижеността на Руската федерация " е подбудена и от въпроси, свързани с общата европейска сигурност ".

" Говорим освен за разширението на НАТО, само че и за неразполагането на нападателни оръжия покрай границата с Русия. Ако всеки желае мир, в случай че НАТО е мирна какъв е казусът да се върне към положението от 1997 година? " продължи Путин, като повтори и второто главно съветско искане, отхвърлено от Запада. Вместо това Алиансът се придържа към политиката на отворените порти и това обсъждахме през последните 6 въпроса, изясни съветският президент.
Русия и Китай желаят да е като по времето на Желязната завеса
Руският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин подписаха през днешния ден взаимно изказване за навлизането на интернационалните...
Прочети повече
" Ако Украйна се причисли към НАТО и се опита да вземе Крим с военна мощ, всички европейски страни ще станат страни във войната с Русия. Разбираме, че стандартната мощ на НАТО е по-голяма от съветската, само че Русия е водещата нуклеарна мощ и няма да има спечелили. Нито Макрон, нито аз желаеме това ", предизвести той. 

Киевските управляващи към този момент два пъти се пробваха да решат казуса с Донбас със мощ и не е изключен нов, трети път, сподели Путин. „ Украинските управляващи към този момент два пъти се пробваха да решат казуса с Донбас със мощ. След следващия неуспех се появиха споразуменията от Минск, подкрепени с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ще се съобразят ли с това или не? Или ще създадат трети опит. В последна сметка те към този момент пробваха два пъти. Кой подсигурява против трети? ”, попита Путин.

В продължение на 30 години Русия приканва НАТО да не подхваща избрани дейности, само че всички нейни оферти и опасения бяха пренебрегнати, сподели президентът. „ От 30 години се опитваме да убедим да не се прави едно, второ, трето, а просто цялостно занемаряване на нашите опасения, претенции, оферти “, сподели съветският водач.

Путин се е съгласил да се чуят още веднъж с Макрон след визитата на френския президент в Киев. „ Нека забележим по какъв начин протича срещата сред господин президента в Киев. Разбрахме се, че след пътуването му до столицата на Украйна ще се обадим още веднъж и ще обменим отзиви по този въпрос “, разкри домакинът.

Путин разкри още, че е заречен на някогашния украински президент Петро Порошенко политическо леговище в Русия, в случай че има някакви усложнения. „ По едно време, когато господин Порошенко към момента беше президент на Украйна, аз му споделих, че в случай че има някакви усложнения в бъдеще, Русия е подготвена да му даде политическо леговище “, сподели Путин на конференцията. Според него тогава Порошенко „ доста иронизира по този въпрос “. „ Но през днешния ден желая да потвърдя предложенията си, макар сериозните ни разлики по този въпрос, по въпроса за уреждането в Донбас “, продължи Путин. „ Мисля, че Порошенко направи доста неточности в тази посока, само че въпреки всичко преследването му като държавен нарушител съгласно мен също е несъразмерна поръчка за триумфа на днешното сегашно управление. Готови сме да предоставим леговище на хора като господин Порошенко в Русия “, увери той.
Руските военни наемници се откриват в Мали, какво ще направи Франция?
Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан е заставен да се  помири, че управляващите на африканската страна Мали реши...
Прочети повече
На конференцията бе обиден и въпросът за съветските компании в Мали. " Що се отнася до Мали, господин президентът неведнъж повдига този въпрос, обсъждахме го с него и той знае нашата позиция. Руското държавно управление, съветската страна нямат нищо общо с тези компании, които оперират в Мали. Доколкото знаем от управлението на Мали, не са правени мнения за комерсиалната активност на тези компании “, сподели Путин, отговаряйки на въпрос на френски публицист за частни военни компании в Мали.

Руският водач означи, че с френският президент имат доста близки позиции по казуса за иранското нуклеарно съглашение. „ Съгласихме се, че позициите ни тук са доста близки или, както споделят дипломатите, съответстват “, добави Путин.

На собствен ред Еманюел Макрон окачестви договарянията с Владимир Путин като смислени и разгласи съглашение за взаимна работа по гаранциите за сигурност. По думите му идващите дни ще се състоят съдържателни полемики по новия ред на непоклатимост и сигурност в Европа. „ Имаме предпочитание да работим дружно, с цел да подсигуряваме нов ред на непоклатимост и сигурност в Европа “, сподели Макрон на конференция. Той счита, че преразглеждането на споразуменията за непоклатимост и сигурност в Европа не би трябвало да върви в ущърб на европейските страни: „ Не мисля, че образуването на нови условия би трябвало да става посредством частична проверка на споразуменията или нашите съществени правила, или посредством нарушение на правата на европейските страни “, сподели Макрон. Той не посочи за кои страни става дума, само че сподели, че Русия желае да ревизира споразуменията, които са в действие от 30 години. „ Сигурността на нашия континент изисква да не вършим грешките от предишното “, сподели Макрон, отбелязвайки, че „ стратегическият и исторически разговор, който беше построен през последните години “ с Русия, може да помогне за реализиране на прогрес. Той също по този начин съобщи, че е належащо " да се намерят общи позиции през идващите седмици, с цел да се смекчи обстановката ".

Русия и Европейски Съюз би трябвало да се спогодят за съответни ограничения за стабилизиране на обстановката и деескалация, добави още Макрон. Според него е належащо да се работи бързо, с цел да се избегне всякаква ескалация - напрежението сега се покачва, което усилва риска от дестабилизация. „ Това не е в полза на никого – нито Русия, нито европейците желаят безпорядък и неустойчивост в миг, когато континентът към този момент е потърпевш от епидемията. Ето за какво би трябвало да се споразумеем за съответни ограничения, с цел да стабилизираме обстановката и да продължим към унищожаване на ескалацията “, сподели Макрон на взаимната конференция след договарянията.

Според него належащо е Русия и Европейски Съюз да разрешат спора в Украйна. „ Този спор е в центъра на напрежението, което изпитваме през днешния ден и, несъмнено, е належащо Русия и Европейски Съюз да разрешат спора, с цел да продължим напред в нашите връзки “, добави Макрон. Той напомни и смисъла на нормандския формат. „ Продължаваме напъните си в границите на нормандския формат, с цел да осъществим напълно споразуменията от Минск за разрешаване на спора в Донбас “, сподели френският президент.
Шенгенското пространство да се реформира, предлага Макрон
Шенгенското пространство за свободно придвижване в Европейски Съюз би трябвало да се ръководи чрез постоянни министерски срещи сходно на еврозоната....
Прочети повече
Гостът посочи, че по време на договарянията е направил на Путин оферти за " съответни гаранции за сигурност " по отношение на рецесията в Украйна. „ Президентът Путин ме увери в своята подготвеност да се ангажира в този смисъл и желанието си да резервира стабилността и териториалната целокупност на Украйна “, добави френският водач.

В същото време той повдигна пред домакина въпроса за новия план за конституция на Беларус, както и думите на Лукашенко за разполагането на съветско нуклеарно оръжие на негова територия. „ Изразих загрижеността си пред президента Путин по отношение на новия план на Конституция на Беларус, който включва премахването на две съществени разпореждания по отношение на нейния статут от 1994 година., както и по отношение на изказването на президента Лукашенко на 27 декември по отношение на нуклеарните оръжия. В тази връзка получих уверения от президента Путин “, сподели Макрон на взаимната конференция.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР