Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и

...
Разговорите на държавния глава с Негово светейшество патриарх Кирил и
Коментари Харесай

Няма стенограма от разговорите между президента Радев и патриарх Кирил

Разговорите на президента с Негово светейшество патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма, оповестиха от прессекретариата на президента. Българските национални ползи се отстояват твърдо и отговорно на всяка интернационална среща на президента Румен Радев, прибавят от "Дондуков " 2.

Съобщението на президентството бе изпратено поради настояванията на ГЕРБ да бъдат оповестени диалозите сред Румен Радев и съветския патриарх Кирил.

Скандалът към визитата на съветския патриарх се разпали, откакто Руската православна черква популяризира на уеб страницата си видеозапис от негово изказване пред президента Румен Радев на срещата им преди два дни. Видеото е с дълготрайност съвсем 6 минути и е изпълнено с остри реплики от страна на съветския свещеник. Записът обаче отразява единствено казаното от патриарх Кирил, само че не и реакцията на българския държавен глава.

На потегляне от България съветският патриарх сподели пред медиите, че си отива наскърбен поради "лъжливите исторически тълкования " на българските държавници. От думите му се разбра, че мотив за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението с изключение на Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са починали в боевете.

"Искам ясно още един път да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. От Русия ", сподели патриарх Кирил на президента Радев.

"Искам искрено да ви кажа, че ми беше мъчно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождението на България ", твърдеше главата на Руската православна черква на срещата си с Румен Радев.

Патриарх Кирил беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от турско иго и взе участие в тържествата на връх Шипка, след което беседва с премиера и президента.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР