Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО

...
Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО
Коментари Харесай

Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

Разговори в четворен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат извършени преди срещата на върха на Алианса, съобщи Ибрахим Калън, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Българска телеграфна агенция.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с който президентът Ердоган организира телефонен диалог, във вторник ще бъде извършена среща в четиристранен формат сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще вземат участие генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем диалозите в четиристранен формат, не значи, че ние ще отстъпим от нашата позиция ”, сподели Калън в ефира на телевизия " Хабертюрк " по отношение на процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира поради с аргумента, че тези две страни оказват поддръжка на неразрешената от турските управляващи Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън напомни, че до момента са били извършени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно присъединяване президентският представител разяснява и предлагането на Турция за отваряне на зърнен кулоар за разрешаване на продоволствената рецесия, която назрява в света в резултат на съветското навлизане в Украйна.

“Към момента всички желаят доставките да стартират по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която подхожда на 30-35% в света. Отварянето на зърнен кулоар и изпращането на корабите е развой, който ще лишава по 3-4 седмици ”, сподели Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която поставя най-вече старания за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще минават през Босфора.Ще облекчим нашите лични потребности от зърно. И в това време ще свържем двете страни за първи път във връзка с доставките на зърно. Това е образец, че съдействие по избрани въпроси може да има даже и по време на война ”, съобщи Ибрахим Калън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР