Разговорът започна с въпросът дали имаме шанс да се спасим

...
Разговорът започна с въпросът дали имаме шанс да се спасим
Коментари Харесай

Експерти пред Дарик: Постоянните обвинения нарувашват доверието в изборните процеси

Разговорът стартира с въпросът дали имаме късмет да се спасим от връщането на хартиените бюлетини.

" Има доста обвинявания,сблъсък на гледни точки и тълкования в публичното пространство. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ хвърлят обвинявания, без да имат ясни доказателства. Това нарушава доверието в изборните процеси. Води до нагнетяване на политическото напрежение и ще демотивира в допълнение не малко количество гласоподаватели на идващите избори ", разяснява в " Кой приказва " по Дарик доцент Иво Инджов.

“Ние сме сложени пред избор. Южна Европа или Северна Европакато модел за излизане от политическа рецесия. На юг това води до промени в изборния кодекс и повече мажоритарни детайли, повишение на минималния предел за влизане в Народното събрание или гръцкия модел, при който се бонифицира партията победител, която получава спомагателен брой депутати. Другият модел е северният - той се основава на взаимни отстъпки в обществото и политическия хайлайф ", добави проф. Дичев.

Според доцент Инджов обаче сходни теоретични структури са неприложими в актуалната политическа действителност в България. Яростната борба сред партиите никога не може да генерира промяна в изборната система или кабинет, учреден на взаимни отстъпки.

На тематиката компромис имаше разминаване сред мненията на гостите. Според проф. Дичевпропорционалният избор фрагментира Народното събрание и става все по-трудно да се сътвори болшинство. " Трябва да се научим като общество да одобряваме някакъв вид взаимни отстъпки, защото страната въпреки всичко би трябвало да се ръководи. Ако не се научим на това и постоянно реагираме с краен честен инстикт, то сме обречени да бъдем ръководени още дълго от служебни държавни управления ", добави той.

Доц. Инджов счита, че в случай че въобще има късмет да се осъществя държавно управление, то ще бъде през третия мандат към “Български напредък ” на Стефан Янев. Въпреки че дава дребен късмет за сходен сюжет, Инджов счита, че нито Политическа партия, нито ГЕРБ са във екстаз за правене на държавно управление през трети мандат.

Според проф. Дечев третият мандат е опция и за двете страни ГЕРБ и Политическа партия, да разгласят победа. " Реализирацията на мандат през трета страна може да бъде прагматичен ход да се успокоят гласоподавателите и да се избута страната до локалните избори ", добави гостът.

По въпросите за Шенген доцент Инджовсмята, че забавянетонагнетява антиевропейските настроения в България. " България официално е дала отговор на условията, само че до момента в който страната не поправя нарушавания си имидж пред Европейски Съюз, няма да бъде толкоз елементарно призната в Шенген ", счита специалистът.

Проф. Ивайло Дичев добавя, че жителите по принцип губят доверие към властта, а освен към Европейски Съюз.

Според проф. Дичев царува развой по световна радикализация. Той вижда новата форма на връзка, която дават обществените мрежи, като значим детайл от това. Той не твърди, че това е най-основният фактор, само че счита, че е основен детайл от тази радикализация на мненията и политически системи.

Доц. Инджов завърши диалога с констатация, че би трябвало да свикнем да живеем в свят на постдемокрация, постистина и спорове.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР