Разговор за КМГ с председателя на Българската национална асоциация Един

...
Разговор за КМГ с председателя на Българската национална асоциация Един
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Усилията на Китай сочат потенциални възможности за възстановяване на хармонията в международните отношения

Разговор за КМГ с ръководителя на Българската национална асоциация „ Един пояс, веднъж “ проф. Захари Захариев директно след привършване работата на двата най-важни политически форума в Пекин – „ двете сесии “, за визитата на ръководителя Си Дзинпин в Москва и за връзките сред Китай и Съединени американски щати в подтекста на последните събития.

Проф. Захариев, какви съгласно Вас са най-важните резултати и какво е смисъла на извършените в Пекин „ двете сесии “?

Проф. Захари Захариев: Традиционните две сесии, които се организират всяка година през месец март в Пекин, през актуалната 2023 година се дефинират като извънредно значими - както по повод обсега на тематиките, които се дискутираха, по този начин и във връзка с решенията, които се одобриха. А всички те са в подтекста на състоялия се в края на предходната година 20-конгрес на ККП. Определено можем да кажем, че „ двете сесии ” кодифицираха политическите постановки на този конгрес. До огромна степен също по този начин, можем да твърдим, че решенията, които бяха признати по време на форумите, ще дефинират пътя на Китай през идващите четири години.

Кои от решенията на форумите са измежду най-важните от политическа позиция, както и в подтекста на необятния интернационален интерес?

Проф. Захариев: От политическа позиция и в подтекста на необятния интернационален интерес към двата форума, това е преизбирането на Си Дзинпин за Председател на КНР и Председател на Централната военна комисия. Другото, което е обект на голям брой мнения от страна на интернационалните наблюдаващи, е одобряването на досегашния началник на Шанхай Ли Цян за нов министър-председател на Китай, както и изборът на редица други ръководители на главните институции на КНР.

Според мен от изключително значение в работата на двете сесии е и програмната тирада на новия министър на външните работи на КНР Цин Ган. Тази тирада беше предстояща с интерес, тъй като тя трябваше да маркира външно-политическата тактика на страната през инструкции към този момент интервал. Смятам, че е доста значимо да подчертаем, че тази тирада имаше изключително значение и в подтекста на оповестените преди сесиите два съществени документа – начинания на КНР по „ болния “ въпрос за построяването на нова система за сигурност в света и китайската самодейност за превъзмогване на световната борба в резултата на военния спор в Украйна. Освен тази Инициатива за световна сигурност, която предопределя значително външнополитическите интензивности на Китай в посочения интервал, в същия подтекст би трябвало да преглеждаме и китайската самодейност за превъзмогване на рецесията и военния спор в Украйна.

Това са два взаимно свързани документа. Едновременно с това, програмната тирада на новия министър на външните работи Цин Ган има извънредно значение и по някои въпроси от настоящата политика – имам поради връзките със Съединени американски щати, с Европейски Съюз и не на последно място – посоките, в които може да се чака развиването на връзките сред Китай и главния му стратегически сътрудник – Русия.

В тази връзка, дано се спрем в резюме върху визитата на Си Дзинпин в Москва от 20 до 22 март. Как бихте коментирали тази аудиенция?

Напълно разумно е да се вземе решението, че първото посещаване на Президента на КНР Си Дзинпин в чужбина, след преизбирането му, да бъде точно в Москва. Формулата за „ всеобхватно стратегическо партньорство “ сред двете страни е сама по себе си неповторима за международната дипломатическа и политическа процедура и вкарва в интернационален политически оборот освен едно ново разбиране, само че и съдържа напълно нови на практика измерения в две съществени насоки. Едната от тях сочи, че връзките сред двете страни ще се развиват по този начин, че да обзет безусловно всички сфери от живота и от интернационалните взаимоотношения. Едновременно с това, обаче, неслучайно, тази формула, като се изключи че включва термина „ всеобхватна “, съдържа и прилагателното „ стратегическа “. Тоест, тя не е конюнктурна, не е насочена за стеснен интервал от време, а се трансформира в определяща ос във визията на двете страни за развиването на интернационалните връзки през 21 век.

Казвам това, тъй като основният сигнал, който това посещаване на президента Си в Русия носи, е, че към този момент е налице вторият полюс в нарушената след рухването на Съюз на съветските социалистически републики международна известност и че светът би трябвало да одобри този факт като определящ за интернационалните каузи.

Не инцидентно се стопирах на признатите в навечерието на „ двете сесии “ два документа – Инициативата за сигурност и Инициативата за превъзмогване на войната в Украйна и стабилизирането на интернационалните връзки, защото това ще бъде значително и определящата тематика в диалозите сред президентите на двете страни.

 Веднага би трябвало да отбележим и обстоятелството, че в изказването на министъра на външните работи на Китай беше очебийно, че тази аудиенция ще бъде съпроводена и с реализирането на съвещания сред президентите на Китай и на Украйна. В този смисъл, можем да чакаме, че тази аудиенция би трябвало да донесе и известна вяра, че в близко бъдеще може да има решение на този, към този момент световен, спор. Появява се вяра, че бихме могли да обърнем руслото на развиване на интернационалните връзки към ожесточаване на „ студената война “ в противоположната посока – тази на разговор и конструктивност, в това число и във връзка с общата политика на Запада против Русия. Това има голямо значение за целия свят, само че незабавно бих желал да кажа, че тези начинания и напъните на Китай в тази посока, са директно свързани и със положението и вероятностите за развиване на китайско-американските връзки.

В тази връзка, появиха се информации, че следва онлайн диалог сред Си Дзинпин и Джо Байдън, след визитата на китайския ръководител в Москва? Моля коментирайте в резюме връзките сред Китай и Съединени американски щати в актуалната обстановка?

Проф. Захариев: Определено мога да кажа, че нещата до този миг не са изключително оптимистични, тъй като – при съществуването на положителни и положителни сигнали от страна на Пекин към Вашингтон, тъкмо противоположното се следи в другата посока – от Вашингтон по отношение на Пекин. Доказателство за това е плануваното посещаване на взаимна делегация на представители на Републиканската и на Демократическата партия в Конгреса на Съединени американски щати в Тайван.

На този стадий сякаш позаглъхна първичната концепция за посещаване на президента на Тайван в Съединени американски щати и диалозите й с новия ръководител на Камарата на представителите. Спомняме си, че първичната концепция беше тъкмо противоположната – че новият ръководител на Камарата на представителите ще посети Тайпе. Тоест, в този момент има известно „ намаляване ” на позицията на Вашингтон в тази посока, само че самият факт, че твърдо се върви през април към посещаване на тази взаимна делегация на Конгреса на Съединени американски щати в Тайван, демонстрира, че надали в близко бъдеще можем да чакаме поврат в китайско-американските връзки. Цялата отговорност, както акцентира и Китай, пада върху държавното управление на Съединени американски щати. Едновременно с това се чакат и някои нови спомагателни ограничавания и разширение на санкционните описи на Вашингтон във връзка с икономическите връзки сред Съединени американски щати и Китай. Ситуацията не наподобява добре, не толкоз от позиция на връзките сред Съединени американски щати и Китай, колкото и за цялостната атмосфера на неустановеност в международен мащаб. В този проект персонално аз не съм изключително огромен оптимист и мисля, че към този момент нещата не са тръгнали напред в позитивна посока на възобновяване климата на доверие и на разговор в необятен интернационален проект. Той дава своето отрицателно отражение, както на равнище двустранни връзки и санкционни политики в интернационалните връзки, само че въздейства негативно и върху опцията по никакъв метод да не се разреши военният спор в Украйна, който на процедура към този момент прерасна – условно казано – в спор на Запада против Русия, и от там по отношение на Изтока, да докара светът до ръба на злополуката от термоядрен спор.

Усилията, които Китай подхваща в тази посока са извънредно значими, тъй като те сочат евентуални благоприятни условия за възобновяване хармонията в интернационалните връзки, въз основата на китайското виждане „ че всички сме в една лодка “ и от всеки един от нас зависи до каква степен стабилно ще плава тази лодка в бурното море на сериозните, цивилизационни световни провокации на нашия свят.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР