Разглеждането на искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за отстраняване

...
Разглеждането на искането на правосъдната министърка Надежда Йорданова за отстраняване
Коментари Харесай

Ще влезем в един тупик. ВСС отложи дебата за отстраняването на Гешев, за да приеме правила  

Разглеждането на настояването на правосъдната министърка Надежда Йорданова за премахване на основния прокурор Иван Гешев се отсрочва. Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) реши, че първо би трябвало да одобри правила, по които то да бъде разисквано. Това беше препоръчано от ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Той посочи, че за разлика от процедурата по желание на така наречен “трима огромни ” в правосъдната власт - ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор, тази за предварителното им освобождение не е написана в детайли в закона. Затова Чолаков предложи на сътрудниците си първо да одобряват експлицитни правила, по които по-късно да обсъдят всъщност настояването на Йорданова.

“Без правила ние ще влезем в един тупик, от който сами не можем да излезем. Трябва да имаме правила ”, уточни ръководителят на Върховен административен съд, след което Пленумът на съвета одобри предлагането му за отсрочване.

Проектът за тях би трябвало да бъде направен от правната комисия на Висш съдебен съвет в двуседмичен период. След това Пленумът ще разиска разпоредбите и ще ги подложи на гласоподаване. Едва по-късно членовете му ще пристъпят към разискване на възможното премахване на Гешев.

Този сюжет се развива на фона на поръчката на актуалните ръководещи да закрият профилираните съдилища и прокуратури, против което се опълчват управлението на прокуратурата, ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Какво стана с настояването на Янаки Стоилов
Това е второто искане за предварително освобождение на основния прокурор. В него, които съгласно нея обосновават извод, че са налице дейности и бездействия на Гешев, уронващи престижа на правосъдната власт. във Висш съдебен съвет през предишното лято от служебния ѝ предходник и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов.

Тогава болшинството от членовете на съвета не повдигнаха въпроса за неналичието на правила, по които да мине разискването на настояването всъщност, а след няколкочасови диспути. Доводът им беше, че министърът на правораздаването няма пълномощия да предлага премахване на основния прокурор.

Впоследствие Янаки Стоилов апелира това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали главният закон планува опция правосъдният министър да предлага на Висш съдебен съвет премахване на “тримата огромни ”.

В началото на февруари, че Стоилов е имал право да насочи такова искане към съвета. На процедура по този начин те одобриха, че правосъдните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да прегледат предлагането на служебния министър.

Междувременно Върховен административен съд пък одобри на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и анулира решението на Висш съдебен съвет, с което съветът отхвърли да се произнесе по настояването му за премахване на Гешев. Сега следва въпросът да бъде прегледан дефинитивно на втора инстанция.
Делото пред Върховния административен съд
Именно делото пред Върховния касационен съд беше посочено в четвъртък от неговия ръководител като мотив в интерес на разновидността разискването на настояването на Йорданова да бъде отсрочено.

Освен неналичието на съответни правила, по които да бъде извършена тази процедура, Чолаков уточни, че би било редно Висш съдебен съвет да изчака окончателното разглеждане на делото във Върховен административен съд. Според него, в случай че решението на първа инстанция бъде доказано, съветът трявба да се произнесе с едно общо решение и по двете претенции - и на Йорданова, и на Стоилов.

“Считам, че следва да обединим двете производства, да създадем общ спор и да произнесем общо решение ”, сподели Чолаков, наблягайки, че става дума за еднакъв вносител на искане за премахване - правосъдният министър, във връзка с едно и също лице - основният прокурор.

След него се изрекоха няколко представители на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, в това число самият Гешев, които поддържаха концепцията за отсрочване, само че отхвърлиха предлагането да се изчака окончателното изговаряне на Върховен административен съд за разглеждането на настояването на Стоилов.
Гешев желае бързо и обществено разглеждане на настояването
“Аз ще кажа, че не се тормозя по никакъв метод, дори държа оптимално бързо настояването на госпожа Йорданова и на господин Стоилов да бъде прегледано при оптималната гласност всъщност ”, съобщи основният прокурор, добавяйки, че желае дебатът по тематиката да бъде излъчен по Българска национална телевизия, с цел да се види “явната юридическа неплатежоспособност и на двете претенции и дълбокото непознаване на конституцията и на законите на страната ”.

Той се опълчи на предлагането на Чолаков да се изчака края на делото във връзка настояването на Стоилов, с цел да не се бави дебатът по това на Йорданова. По думите му става въпрос за необикновен тип дисциплинарно произвеждане, а практиката на Висш съдебен съвет разрешава при тези процедури да бъдат приобщавани спомагателни материали когато и да е.

Позицията на Гешев беше подкрепена от сътрудниците му в Прокурорската гилдия Стефан Петров, Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, а по-късно Чолаков отдръпна предлагането си да се чака окончателното решение на Върховен административен съд по делото за настояването на Стоилов.

Въпреки че Пленумът по този начин и не стартира да разисква всъщност настояването на Йорданова, основният прокурор не пропусна да го дефинира като “политическа офанзива ” и да иронизира причините на министърката. В последна сметка Пленумът реши да отсрочи дебата по тематиката, давайки две седмици на правната комисия на Висш съдебен съвет да изготви план за правила, по които да бъде прегледана процедурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР