Разделените лидери на ЕС ще се срещнат отново днес, за

...
Разделените лидери на ЕС ще се срещнат отново днес, за
Коментари Харесай

Лидерите от ЕС продължават с преговорите


Разделените водачи на Европейски Съюз ще се срещнат още веднъж през днешния ден, с цел да се опитат да реализират единодушие по изискванията на големия избавителен пакет за пандемията, откакто цяла нощ на напрегнати диалози не съумяха да доведат до пробив, оповестява Агенция Франс Прес.

След три дни и три нощи договаряния 27-те страни към момента не могат да се договорят за точния размер и разпоредбите на пакета от заеми и безплатни средства в размер на 750 милиарда евро, който би трябвало да помогне на Европа да излезе от рецесията, породена от пандемията.

Лидерите се събраха за малко в понеделник сутринта, откакто прекараха нощта в договаряния в по-малки групи, единствено с цел да пресечен диалога, който ще бъде обновен в 17:00 часа българско време, прецизира БГНЕС.

По време на работна вечеря в неделя вечерта домакинът на срещата и ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел постави нови старания, с цел да завоюва обединението на “пестеливите” – Холандия, Швеция, Австрия, Дания и Финландия – която се стреми да понижи размера на пакета и да наложи строги правила за това по какъв начин се употребява.

С повишаването на опасенията, че срещата на върха ще завърши без единодушие, Мишел предложи да понижи частта от безвъзмездните средства на договорката до 400 милиарда евро – по-малко от първичното си предложение от 500 милиарда – и да усили частта по заемите до 350 милиарда, по отношение на 250 милиарда.

Това обаче не беше задоволително за „ спестовните “, които настояха безвъзмездните средства да бъдат понижени до 350 милиарда и желаеха огромни нараствания на отстъпките, които получават от вноските си в Европейски Съюз.

Напрежението набъбна след цялостен уикенд на договаряния, когато френският президент Еманюел Макрон подлага на критика холандските и австрийските водачи за тяхната неотстъпчивост и заплаши, че ще си тръгне.

Френският водач упрекна холандския министър председател Марк Рюте, че се държи като някогашния английски министър председател Дейвид Камерън – който пое твърда линия на срещите на върха на Европейски Съюз, само че в последна сметка докара страната си до референдум, с цел да напусне блока и да загуби поста си.

Макрон, който упорства безвъзмездните средства да останат 400 милиарда, сподели, че по-скоро ще си тръгне, в сравнение с да подписа неприятна договорка.

В опит да излезе от задънената улица, Мишел излезе с ново предложение в понеделник сутринта, което посланик съобщи, че може да бъде “пътя към сделка”.

“План с 390 милиарда безплатни средства, само че по-малки отстъпки за „ пестеливите”, изясни европейски чиновник. В обещаващ знак за новия проект на Мишел австрийският канцлер Себастиан Курц написа в Туитър, че го утвърждава. “Трудните договаряния преди малко завършиха. Можем да бъдем доста удовлетворени от днешния резултат”, написа той.

Кръг след кръг от срещи на дребни групи продължиха цялата неделя, до момента в който Мишел, подкрепян от Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, се опита да откри компромис с „ спестовните “ и по-задлъжнелите – и опустошени от вируса страни, само че напредъкът е мъчително муден, написа Агенция Франс Прес.

Рюте желае държавите-членки да имат право на несъгласие върху националните стопански проекти от страна на Италия и Испания, с цел да ги задължат да продължат промените при разпределяне на заеми и на пазара на труда и пенсиите – опит, на който Италия яростно се опълчи.

По време на вечерята Мишел произнесе пламенна тирада, напомняйки на водачите за пагубната човешка цена на пандемията – 600 000 мъртви, в това число 200 000 в Европа, и ги прикани да се съберат, с цел да завършат това, което той назова „ задача невъзможна “.

„ Въпросът е следният: 27 водачи, виновни за хората в Европа, способни ли са да изградят европейско единение и доверие? “ – сподели Мишел съгласно копие на бележките му, забелязано от Агенция Франс Прес. “Или ще представим лицето на слаба Европа, подкопана от съмнение?”

Междувременно се появи още едно затруднение, когато унгарският министър председател Виктор Орбан упрекна Рюте, че води персонална вендета против него и страната му – и даде обещание да предотврати всяко съглашение за опит за обвързване на разноските на Европейски Съюз със спазването на стандартите на Европейски Съюз от страна на страните-получатели.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР