Разделени и дори поляризирани са мненията в България по темата

...
Разделени и дори поляризирани са мненията в България по темата
Коментари Харесай

Българите не вярват, че здравната система ще помогне при коронавирус

Разделени и даже поляризирани са мненията в България по тематиката " ковид ". Обществото не наподобява готово за нови форми на затваряне, въпреки и тази мисъл да не звучи към този момент толкоз шокиращо, колкото през лятото. Личи въздействието на „ различни разкази “, но дори и освен това състояние, няма болшинство против носенето на маски, да вземем за пример.

Има един въпрос, по който обаче голямо болшинство се изрича еднопосочно: 76.2% смятат, че при потребност не могат да разчитат на здравната ни система .

Това сочи бърз сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен по телефона измежду 800 души сред 28 октомври и 1 ноември измежду 800 души.

 

Справя ли се държавното управление?

Мненията са разграничени по въпроса дали българското държавно управление се оправя с разпространяването на ковид. Обществените оценки за работата му са по-неблагоприятни спрямо пролетта и лятото, въпреки да остават по-добри от общите оценки за работата на държавното управление.  

44,5% от запитаните (15,1% - са изцяло съгласни, а 29,4% - по-скоро съгласни) считат, че държавното управление се оправя добре, а 53,6% не смятат по този начин (25.2% - по-скоро несъгласни, 28,4% - изцяло несъгласни). Това е спад на доверието по този въпрос по отношение на държавното управление с близо 30%, защото напролет делът на позитивните оценки беше минал и 70%.



За и срещу строги ограничаващи ограничения

Мненията на интервюираните са съвсем поделени и по въпроса дали са нужни още веднъж твърди ограничаващи ограничения. От лятото насам очевидно има и известно „ привикване с мисълта “ – евентуално поради новините от други европейски страни. Ако през лятото, към 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, в този момент отговорите са в съответствие 50,8% съгласни против 47,6% несъгласни. 

Според социолозите, макар растежа на новите случаи на инфектирани, ясно болшинство в поддръжка на нови строги ограничения липсва – за разлика от настроенията напролет, когато личеше сериозна социална подготвеност за повече ограничение.

42,5% от българите признават, че им е писнало от всевъзможни ограничавания . Все отново, болшинство от 54,8% не одобряват сходна позиция. Известен дял се двоумят.

Когато става дума за ограниченията, българите биха желали да разчитат повече на персоналната си отговорност. Но дали тя е на задоволително равнище? Например, напълно нежно болшинство (50,6%), приема, че маските обезпечават добра отбрана. 45,7% са на противоположното мнение, а има и прочут дял колебаещи се.

В общи линии, българите очевидно демонстрират схващане към ограниченията и нуждата от тяхното съзнателно съблюдаване, само че значителен % избира да имат вяра и на различни истории . Това ясно проличава и по отношението към тестванията: 53,2% се съмняват в тяхната надеждност, а 31,4% им имат вяра изцяло. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.

 Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР