Раздадените с гаранция от държавата безлихвени кредити на граждани, спрели

...
Раздадените с гаранция от държавата безлихвени кредити на граждани, спрели
Коментари Харесай

Започнаха проблемите с безлихвените кредити заради Ковид-19

Раздадените с гаранция от страната безлихвени заеми на жители, спрели да работят поради рецесията с Ковид-19, напълно предстоящо, започнаха да основават проблеми. Заради покачвания риск от утежняване на обслужването им, държавното управление гласоподава в сряда промени в програмата на Българската банка за развиване (ББР), през която се раздаваха заемите. Преди време излезе изследване, че с парите по програмата длъжниците всеобщо погасяват свои задължения към компании за бързи заеми.

През 2021 година държавната банка излезе на загуба от 155 млн. лева, част от която се дължи на провизиите, начислени поради двете анти-Ковид стратегии – за жители и за компании. Към края на м. година заделените хранителни запаси за предстоящи кредитни загуби по стратегиите анти-Ковидса на стойност 176 млн. лева, сочи годишният финансов доклад на банката. Това е съвсем колкото най-големия индивидуален неприятен заем на банката - за 149 млн. лева

В последния си вид антикризисната мярка, чийто общ бюджет възлезе на 300 млн. лева, осигуряваше отпущането на безлихвени заеми до 6 900 лева на лица на трудов контракт и самоосигуряващи се, аграрни производители и сезонни служащи, които са прекратили активността си в резултат на изключителната епидемиологична конюнктура. Максималният период на погасяването им бе 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал.

Заемите бяха освободени от такси, комисиони и неустойки. Програмата бе удължена до 31 август 2019 година, като лимитите й действително се изчерпаха през есента на предходната година.

ББР е изготвила разбор, съгласно който чака растеж на длъжниците по раздадените по програмата заеми, които скоро се чака да изпитат " усложнения при обслужването им ". Причината е възходящата безработица, инфлация и последствията от войната в Украйна.

Затова държавното управление гласоподава промени, които изискват от банките да подхващат дейни дейности по стабилизиране на експозициите за предотвратяване от предварителна дължимост и събиране на заемите по насилствен ред. Въпросните заеми обаче се употребяват с безусловна държавна банкова гаранция, заради което комерсиалните банки са по-слабо стимулирани да търсят връщане на заемите.

Предвижда се още облекчение на реда, по който комерсиалните банки предявяват към ББР съответните гаранции по заемите. Отпада да вземем за пример срокът от 60 дни сред предварителна дължимост и подаването на документи в съда като изискване за предявяване на заплащане на обезпечени суми по програмата. Дава се повече време и благоприятни условия на длъжниците в усложнение да провеждат погасяването на отговорностите си по заемите. За задачата оптималният период за издължаване се усилва от 5 на 7 години. Гратисният интервал по програмата пък ще може да се употребява на части и няма да е привързан с редовността на заемите.

Отпада изискването за наложително даване на спомагателен (извън даваните от банките общоприети срокове) едномесечен период за непринудено заплащане от страна на длъжниците, като банките се задължават да подхващат дейности по предварителна дължимост на заемите не по-рано от 90 дни и не по-късно от 180 дни от просрочие на периодическа вноска/респективно от настъпил краен падеж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР