Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени на ден. Мисля че

...
Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени на ден. Мисля че
Коментари Харесай

Без масови прояви и нощни клубове на закрито при 200 заразени за ден

Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени дневно. Мисля че случаите ще стартират да понижават до седмица, въпреки всичко хората видяха, че би трябвало да пазят себе си и околните си. Все още има огромни събирания - с пеене, кряскане, доста прочувствени, а по този начин се заразяваме. Призоваваме хората да се въздържат - да не се прегръщат, а празненствата да се провеждат навън, съобщи зам.-председателят на Щаба за битка с ковид и шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Три са групите хора, които би трябвало да пазим: над 60-годишна възраст, хората с хронични болести (диабетици, сърдечно заболели, белодробно болни) и хората с имунен недостиг (онкологични болести и т.н), разясни той във вторник, в телевизионно изявление.

По-рано здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че в случай че броят на заразоносителите на Covid-19 премине 200 души на ден за нескончаем интервал, ще се върнат част от ограничаващите ограничения.

“В момента, в който болните надскочат 200 дневно и то за един по-продължителен интервал. Преминавайки границата от 200 души, към този момент е един доста сериозен сигнал, че би трябвало да се възстановят част от ограниченията, които прилагахме до неотдавна “, посочи Ананиев.

Разяснения внесе основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му ограниченията, които може да бъдат върнати са - без аудитория на футболни мачове и огромни спортни събития, без осъществяване на мероприятия с повече от 50 души и затваряне на нощни заведения на закрито.

“Първо това са прояви от всевъзможен темперамент - обществен, политически, фамилен, доста хора – 40-50 души се събират на затворено пространствo, на тези места човек отива лежерен. Другите прояви са спортните събития- мачовете, там ограниченията не се съблюдават... На трето място са нощните заведения, където е на закрито и човек прави по-близки контакти. Тези три места са с най-голям риск”, счита доцент Ангел Кунчев

В предходното денонощие бяха регистрирани 174 нови случая на ковид при направени 2775 теста, демонстрират данните на единния информативен портал. Най-голям е броят им в София - 86, 17 са новите случаи във Варна и 13 в Пловдив.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР