Разбираме логиката на мораториума, всяко едно ново правителство трябва да

...
Разбираме логиката на мораториума, всяко едно ново правителство трябва да
Коментари Харесай

ВиК операторите са натрупали над 25 млн. лева дългове за ток

" Разбираме логиката на мораториума, всяко едно ново държавно управление би трябвало да има време да прегледа тежките проблеми. Проблемът е в периода на деяние . Някои от нещата не търпят отсрочване. Има към този момент ВиК сдружения - като в Разград, при които месечната сметка за ток е по-голяма от месечните доходи. Няма по какъв начин такова сдружение да съществува ". 

Това сподели пред БНР Ангел Престойски, председател на Съюза на ВиК операторите и шеф на ВиК - Враца. 

Според Димитър Аличков, ръководител на Асоциацията на водите, държавното управление би трябвало да набележи незабавни ограничения за подкрепяне на ВиК операторите

" Не е загадка, че от много време процедурата, по която се образуват и утвърждават цените в бранша, е мудна и води до това, че операторите изпадат в положение, в което мъчно могат да действат стопански ". 

ВиК сдруженията в страната имат просрочени отговорности за електрическа енергия в размер на над 25 млн. лв.

" Почти всички ВиК сдружения са застрашени от преустановяване на доставката на електрическа енергия. Просрочените отговорности са единствено за последните три месеца. Самата активност по даване на ВиК услуги е енергоемка. Например ВиК в Бургас, в Пловдив имат над 1 млн. лв. растеж в разноските за ток ", добави Престойски в предаването " Хоризонт до обед ". Той не изключи вероятността да се стигне до неспособност за погашение на заплати на работещите в бранша. 

Аличков разясни, че т рябва система за дейно ръководство на бранша, " който се ръководи доста тромаво , структурата е сложна за ръководство ". 

Престойски уточни, че КЕВР може служебно да поправя цените на услугите, без да изчаква одобрение на бизнес проекти: 

" Може би за известно време би трябвало да отидем да купуваме сила от контролирания пазар . Ние предоставяме обществено търпима услуга... Компенсаторните механизми е добре да се намерения да не се раздават жестоко на калпак, а да се уточняват по браншове на стопанската система ". 

Интервюто с Ангел Престойски и с Димитър Аличков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР