Разбиха трафик на жени, сключвали фиктивни бракове с чужденци, съобщи

...
Разбиха трафик на жени, сключвали фиктивни бракове с чужденци, съобщи
Коментари Харесай

Вербували българи за фиктивни бракове с чужденци

Разбиха трафик на дами, сключвали фиктивни бракове с чужденци, заяви прокуратурата в Плевен. От 2020 година се работи по откриване на скица за подписване на фиктивни бракове на дами от Плевенска област с турски жители , най-вече от кюрдски генезис, осведоми Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по следствието в Районна прокуратура - Плевен. Целта им е да получат законов вид за престояване на територията на страни-членки на Европейски Съюз.

Браковете са сключвани в Германия - дамите са набирани от плевенски села, те са от фамилии с невисок обществен статус и с финансови усложнения. На тях са им обещавани суми сред 3000 и 5000 евро, в случай че се съгласят да пътуват до Германия, с цел да сключат брак с чужденец там . В към 90 % от случаите се оказва, че тези пари не са получавани, а се вземат от медиаторите по схемата. Има данни за замесване в този тип трафик на към 50 дами на възраст от 18 до 25 години, както и на три бременни.

По думите на прокурор Патаринска схемата е проведена от турски жител от кюрдски генезис, който живее в Берлин и е женен за българка. Т ой стартира да обезпечава " съпруги " на негови сънародници, които по този метод узаконяват своя престой и имат опция след няколко години даже да получат българско поданство. Бъдещите младоженци са заплащали по 10 000 - 15 000 евро, с цел да им бъде открита брачна половинка и да сключат брак с нея. Жените са държани в квартири в Германия, където престояват месеци, до момента в който се легализират всички документи по подписания брак. Има информация и за употребявани подправени документи, за които е посочено, че са издадени от българското консулство в Берлин. Жените, сключили брак в Германия, в никакъв случай не заживяват дружно със своите " съпрузи ", а след привършване на процедурата по заверка, се прибират в България, където не малко от тях имат свои фамилии и деца. Мъ жът, провел незаконната скица в Германия, е арестуван. Първоначално браковете са сключвани на територията на Плевенска област, само че в следствие това става в други страни.
 Разбиха незаконна група за трафик на хора в София
Разбиха незаконна група за трафик на хора в София

Четирима души са арестувани

Има случаи и на мъже, участници в тази скица, които са със възбрана да влизат в страни от Шенгенското пространство. Те сключат мним брак с българка, одобряват нейната фамилия, сменят документите си за идентичност и получават опция за свободно придвижване на територията на Шенгенското пространство. Освен посредством бракове, схемата се развива и в посока на припознаване на дете, родено в страна от Европейски Съюз. За задачата се набират бременни дами, с които се подписва брак, като след раждането на детето то е припознато от фиктивния в тази ситуация татко. Това се прави за приемане на българско поданство по облекчена процедура.

Към момента по следствието, водено от плевенската прокуратура, има повдигнати обвинявания на петима души. Прокурор Патаринска добави и любопитен щрих в тази скица за трафик на дами. В един от случаите на мним брак е пламнала обич сред двамата съпрузи и българката е останала да живее в Германия със своя обичан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР