Районният съд в Монтана освободи от наказателна отговорност и наказа

...
Районният съд в Монтана освободи от наказателна отговорност и наказа
Коментари Харесай

Глобиха член на избирателна комисия в Монтана, гласувал два пъти за президент

Районният съд в Монтана освободи от наказателна отговорност и наказа с санкция от 1 000 лв. член на секционна изборна комисия, който на изборите за президент и вицепрезидент на Р България през 2016 година упражнил два пъти изборното си право. Според закона това е закононарушение, за което Наказателният кодекс планува пробация и санкция от 500 до 2 000 лв..
След привършване на изборите била осъществена инспекция от ГРАО, която открила, че обвиненият К.А.Х. е упражнил на 13 ноември 2016 година в Монтана два пъти изборното си право – и в СИК №51 и в СИК №46. Образуваното досъдебно произвеждане открило, че К.А.Х. бил член на СИК № 51, която се намирала в постройката на Пето СУ в Монтана и имал право да гласоподава в същата секция. Поради това той попълнил декларация, бил дописан в изборния лист и упражнил изборното си право. Според изборните описи К.А.Х. следвало да гласоподава в сходство с непрекъснатия си адрес в СИК №46, която се намирала във ФСГ - Монтана. Проверката на изборните описи и направените графологични експертизи открили, че той дал своя вот и там. Пред съда 36-годишният К.А.Х. не се призна за отговорен.
Като изслуша очевидците и проучва събраните доказателства, съдът одобри, че обвиненият Х. е осъществил състава на закононарушението срещу политическите права на жителите, като е дал своя вот два пъти при един избор и го призна за отговорен.
Като взе поради постъпило от Районна прокуратура -Монтана разпореждане за освобождение на обвинения К.А.Х от наказателна отговорност и налагане на административно наказване и събитията, че Х. е неосъждан и до момента във връзка с същия не е прилагано освобождение от наказателна отговорност, а имуществени вреди от закононарушението не са породени – действието е официално и не планува настъпване на вредоносен резултат, съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказване „ Глоба “ в размер на 1 000 лв. в интерес на републиканския бюджет. К.А.Х. бе наказан и да заплати по сметка на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана 167.04 лв. деловодни разходи – заплащане и разходи за експерт.
Решението може да се апелира или стачкува пред Окръжен съд – Монтана в 15 дневен период.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР