Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас

...
Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас
Коментари Харесай

Районният прокурор на Пловдив на среща с пенсионери заради “ало“ измамниците

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместител Атанас Илиев се срещнаха през вчерашния ден с пенсионери в Устина, с цел да им разяснят заплахите и по какъв начин да се предпазят от телефонни измами. На проявата участваха кметът на селото Нели Бундева и младши полицейски контрольор Росен Сарафов от РУ-Стамболийски. Това бе първата демонстрация от програмата на Районна прокуратура-Пловдив за поредност от срещи с възрастни хора от гр. Пловдив и обитаемоте места в региона за предварителна защита на телефонните измами.

Пред пенсионерите в Устина Чавдар Грошев и Атанас Илиев показаха действителни проблеми за потърпевши от този тип закононарушение. Те обясниха схемите, които би трябвало да се знаят, с цел да не попаднат възрастните хора в тях. 

„ Никой чиновник от държавна институция няма да ви се обади, с цел да изиска пари по телефона, както и да ви каже, че би трябвало да ги хвърлите в чанта от терасата, тъй като помагате за залавяне на телефонни измамници. Не вярвайте, а незабавно затворете телефона и потърсете подпомагане от полицията и прокуратурата “, обясниха двамата магистрати. Те подсетиха и за различен известен метод за събиране на пари, а точно когато измамниците се обаждат и се показват за непосредствен родственик, потърпевш при злополука. Някои от пенсионерите също описаха случаи със свои близки, попадали в сходни схеми. Кметът на селото Нели Бундева и мл. полицейски контрольор Росен Сарафов обясниха, че те също постоянно предизвестяват възрастните хора за заплахите от сходни действия.

За първите девет месеца от 2022 година в Районна прокуратура-Пловдив е открито повишаване на случаите на по този начин наречените структуроопределящи закононарушения – обири, грабежи, измами, пътнотранспортни катастрофи. Относно установените случаи на измами за първите 9 месеца на 2021 година са регистрирани 156 каузи, до момента в който за същия интервал на 2022 година цифрата нараства на 191 каузи, като в огромна степен нарастването се дължи на покачвания брой телефонни измами.  

Чавдар Грошев и Атанас Илиев изнесоха през вчерашния ден и открит урок пред възпитаници от 5, 6 и 7 клас в ОУ „ Св.св. Кирил и Методий “ в с. Устина. Пред тях те приказваха за специалността на прокурора, за заплахите в интернет и използването от наркотични субстанции, за хулиганството и неприемливите прояви на експанзия в учебно заведение. „ Бъдете деликатни, слушайте своите родители и учители и споделяйте, когато имате проблем, тъй като те могат най-бързо и вярно да ви дадат съвет и оказват помощ “, обясниха прокурорите.

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив ще изнесат открити уроци през януари 2023 година пред възпитаници в гр. Асеновград, гр. Карлово и гр. Първомай по програмата „ Заедно в час по нравственос и право “, която продължава към този момент няколко години. Предстоят срещи и с възрастни хора от гр. Пловдив и региона, като идната е с пенсионери от регион „ Западен “ в града.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР