Районната избирателна комисия в Бургас за провеждане на изборите за

...
Районната избирателна комисия в Бургас за провеждане на изборите за
Коментари Харесай

ЦИК ще определи РИК-Бургас

Районната изборна комисия в Бургас за осъществяване на изборите за президент и вицепрезидент и Народно заседание на 14 ноември ще бъде избрана от ЦИК. До там се стигна, откакто в свиканите от регионалния шеф Мария Нейкова съвещания парламентарно показаните партии и обединения от 46-ото Народно заседание не се схванаха за управителните длъжности в комисията. 

От ГЕРБ упорстваха потвърдилият се на последните избори юрист Михаил Хаджиянев да застане отпред, до момента в който от Има Такъв Народ желаят мястото да заеме юрист Фани Семерджиева.

Тодор Иванов, регионалният координатор на Има Такъв Народ, показа Семерджиева като умел правист, взел участие към този момент в изборния развой и с организационни умения за позицията. Димитър Бойчев, регионален координатор на ГЕРБ уточни:

„ Михаил Хаджиянев бе ръководител на РИК на изборите преди 3 месеца и се оправи ослепително. Бургаска област бе измежду тези, които първи обработиха протоколите и първа съумя да завърши изборния ден. Категорично е над партийна кандидатура. Водещият претекст е, че е експерт. “

Бойчевказа още, че сложността на идващия воте  2-1 президентски с парламентарни избори и 100% машинно гласоподаване.  

Иванов отвърна, че никой няма непокътнато място в РИК, а положителните резултати на комисията са екипно дело. 

Мястото за секретар също се оказа противоречиво. От Българска социалистическа партия още веднъж предложиха юрист Георги Михов, който е деец в провеждането на избори и е заемал тази служба. Движение за права и свободи упорстват обаче позицията да бъде за Емине Иляз.

Две оферти постъпиха за заместник-председател. От „ Демократична България ” показаха името на Христина Хаджиатанасова, а „ Изправи се! Мутри вън “ виждат като най-подходящ Димитър Вълчев.

В тази обстановка се смята, че няма реализирано единодушие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна изборна комисия, която ще излезе с решение за разпределение на управителните позиции и назначение на състава на РИК. 

Общият брой на състава на Районна изборна комисия Бургас е 17 души дружно с ръководителя, секретаря и двама зам.-председатели.  Право на присъединяване в състава на РИК  имат: Партия „ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ – 5 членове, Коалиция „ ГЕРБ-СДС “ – 4 членове, Коалиция „ Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ “ – 3 членове, Партия „ Движение за права и свободи ” – 2 членове, Коалиция „ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) “- 2 членове, Коалиция „ ИЗПРАВИ съдебна експертиза! Мутри вън! “- 1 член.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР