Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен

...
Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен
Коментари Харесай

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

Райнхолд Меснер е прочут планинар, странник и откривател от Южен Тирол, Италия.
Меснер прави първото нанагорнище на връх Еверест без кислороден уред, дружно с Петер Хабелер (май 1978 г.). Той е и първият човек, изкачил самичък Еверест – освен това за пръв път в чист алпийски жанр, за пръв път в следмусонния сезон и, несъмнено, без спомагателен О2 (август 1980 г.). Първият планинар в света, изкачил всичките 14 осемхилядници (1970 – 1986), всички без спомагателен О2, някои от тях по нови маршрути; на четири осемхилядници е бил по два пъти. Автор е на над 80 книги.
 Роден е Йоханес Брамс Роден е Йоханес Брамс
Йоханес Брамс е немски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители на романтизма в музиката. Роден в Хамбург в л...
Роден е през 1944 година в Бресаноне, само че израства във Фунес – селце в алпийска котловина в Южен Тирол (Северна Италия). Баща му Йозеф Меснер е преподавател и се е занимавал с алпинизъм, а майка му Мария Трой получила положително обучение и всявала почит и успокоение в фамилията. Прави първото си нанагорнище на петгодишна възраст дружно с татко си. По-късно приключва колеж по земемерство и геодезия в Болцано. През 1969 година към този момент е квалифициран проектант и преподава математика в локално учебно заведение.
От юни 1999 до 2004 година Меснер е народен представител в Европейския парламент от групата на „ Зелените “ (Европейски свободен алианс в Европейския парламент). Като народен представител взе участие в Комисията по Регионална политика, превоз и туризъм и в Комисията по земеделие и развиване на селските региони, член е на Делегацията за връзки със страните от Южна Азия и на Южноазиатската асоциация за районно съдействие.
Важна част от публичната активност на Меснер е обвързвана с създаването на концепцията за група от няколко планински музея (Messner Mountain Museum). През юни 2002 е открит първият – Планинският музей на Меснер „ Доломити “. Функционират 5 музея, всеки от които е отдаден на разнообразни аспекти на взаимоотношенията човек-планина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР