Растящият брой на положителни случаи на COVID-19 и липсата на

...
Растящият брой на положителни случаи на COVID-19 и липсата на
Коментари Харесай

Светът реагира на COVID-вълната в Китай - И в САЩ искат отрицателен тест на летищата

Растящият брой на позитивни случаи на COVID-19 и неналичието на задоволително информация от формален Пекин принуди взимането на ответни ограничения от няколко страни. В рамките на едно денонощие Съединени американски щати, Тайван и Италия оповестиха, че ще тестват за съществуването на рисковия ковид идващите от Китай. Въпросът стана мотив за мнения и в други страни. Официални изказвания има още от Англия и Австралия, които към този момент се въздържат от връщане на ограничаващи ограничения. Подобни са взели още Южна Корея, Малайзия и Япония. По информация на Би Би Си Европейската комисия ще организира през днешния ден съвещание на здравния си комитет, с цел да разиска " възможни ограничения и обединен за Европейски Съюз метод " по отношение на обстановката.

По-рано този месец китайските управляващи внезапно трансформираха политиката си за битка с разпространяването на ковид и започнаха последователно да разхлабват рестриктивните мерки. Отмяната на рестриктивните мерки стана факт след всеобщи митинги против тях.

От американския Център за надзор на болесттите оповестиха, че след 00:01 ч. на 5 януари " всички идващи със аероплан от Китай на възраст над 2-годишна възраст би трябвало да са си създали тест не повече от два дни преди полета ", без значение от националността си и имунизационния статус. Оттам прецизираха, че същите ограничения ще се ползват и за пасажери от Хонконг и Макао.

Според публични представители на ведомството ограниченията се постановат поради опасенията, че неналичието на информация от китайските управляващи и растящия брой случаи могат да доведат до развиването на нови разновидности на вируса, оповестява Ройтерс.

Тайван ще стартира да тества идващите от Китай още от 1 януари. След като в продължение на съвсем две години тайванските управляващи на процедура бяха затворили Тайван за чужденци и прилагаха строги карантинни правила по отношение на тези, на които въпреки всичко се позволяваха да влязат, през октомври островът още веднъж се отвори към света и анулира наложителната карантина.

Сега тайванските здравни управляващи оповестиха, че всички пасажери, идващи с директни полети от Китай, и тези, идващи с морски превоз, ще би трябвало да си вършат Пи Си Ар тест при идването си в Тайван. Властите допълват, че ще секвенират пробите на пасажерите, които дадат позитивни проби за болестта, с цел да бъде засечено в точния момент допустимо съществуване в тях на нови разновидности на ковид. Мерките, които ще останат в действие до края на януари, не засягат влизащите в Тайван от Хонконг и Макао.

Далите позитивни проби ще могат да се карантинират в домашни условия, обявиха тайванските здравни управляващи. Новата мярка ще засегне главно тайвански жители, живеещи и работещи в Китай, както и китайските им съпрузи и децата им, защото през 2019 година Пекин забрани на китайските туристи да посещават острова. Много от тайванците, които живеят в Китай, нормално се прибират в Тайван за Лунната нова година, която се пада през януари.

Италия също реши да вкара наложителни проби за всички пасажери от Китай. " Тази мярка е нужна, с цел да се обезпечи наблюдението и установяването на възможни разновидности на вируса, с цел да бъде предпазено италианското население ", съобщи италианският министър на опазването на здравето Орацио Скилачи, представен от Българска телеграфна агенция. Мярката ще се ползва и за пасажерите, които идват от Китай и транзитират през италиански летища. На миланското летище " Малпенса " са пристигнали два самолета от Китай и новите ограничения са посочили, че в първия 38 % от пасажерите са инфектирани с вируса, а във втория 51 %, оповестяват италиански медии.

За разлика от Съединени американски щати, Тайван и Италия, представител на английското държавно управление съобщи, че не се възнамерява въвеждане на наложителни проби за COVID-19 за пасажери, които идват от Китай. От  " Даунинг стрийт " прибавиха, че здравните управляващи наблюдават деликатно за разпространяването на другите разновидности на болестта и проучват данните, идващи от други страни.

Австралия също няма да трансформира условията за идващи от Китай, сподели през днешния ден министър председателят на страната Антъни Албанезе. " Ще се вслушаме в препоръките на здравните специалисти. За момента няма смяна в предписанията за пътешестване, само че ще следим обстановката, както и случаите в Австралия и по света ", съобщи Албанезе.

 
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР