Растенията са в основата на живота на Земята. Той не

...
Растенията са в основата на живота на Земята. Той не
Коментари Харесай

Доц. Антоанета Петрова: Растенията са в основата на живота на Земята

Растенията са в основата на живота на Земята. Той не би бил подобен, в случай че не са растенията.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Антоанета Петрова, която работи в Сектор „ Тропически и субтропически сбирки “ в Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН).

С нея беседваме във връзка тематичната просветителна експозиция „ Зеленият лист – кислородният уред на планетата “.

„ Растенията са тези, които от вода, въглероден диоксид в своите органи и най-много в листа, който е един от трите съществени органи на растенията, създават цялата първична органична маса на Земята “, акцентира доцент Петрова.

Растенията са храна за хората и за животните. Те създават кислорода, който дишаме. Постепенно в процеса на еволюцията, с насищането на атмосферата с О2, са възниквали други организми, т.е. опция за по-разнообразен живот. „ Това е повода да изберем този път да покажем разнообразието на листата и да приказваме за листата, за тяхното значение, за тяхното устройство “, сподели доцент Петрова.

В Ботаническата градина на Българска академия на науките могат да се видят доста растенията. „ Нашите сбирки са към 5 хиляди типа. А на самата експозиция могат да се видят представители на всички огромни еволюционни групи, започвайки от папратите, чиито листа са много характерни “, уточни доцент Петрова и обърна внимание, че за разлика от листата на семенните растения, те нарастват с върха си.

Тематичната експозиция включва и представителите на голосеменните растения. „ Между тях има и някои антични растения с неповторими листа, каквото е Гинкото – индивидуален, в действителност неповторим случай на форма на листата, разполагаем на проводящите тъкани в него, тъй че демонстрираме и него “, добави доцент Петрова.

Показани са също цветните или покритосеменни растения. „ Учащите могат да видят разликата сред растенията, чиито зародишни листа са два, и растенията, които са единствено с един ембрионален лист “, добави доцент Петрова, като означи, че по-късно могат да видят разлики на форми на листата, друг метод на разполагане на листата, в това число някои доста забавни акомодации.

Могат да се видят и разнообразни характерни видоизменения, които са свързани с приемане на азот, да вземем за пример при насекомоядните растения с метода на изхранване.

„ Също по този начин при кактусите, където нямаме листа при множеството от тях, тъй като листата са видоизменени в бодли и ролята на тези бодли всички ги свързват в началото с това да се предпазят от животните, само че в действителност първата роля на бодлите при кактусите е да предпазят кактуса от прегряване и изгаряне на тялото, тъй като тези бодли разпръскват светлинните лъчи “, изясни доцент Петрова.

Тя акцентира, че точно за това се предлага наоколо до компютър, до тв приемник, където има едностранно излъчване, да се слага кактус или друго растение с розетъчна форма, тъй като те улавят тези лъчи и ги разсейват.

Показваме са също и листата, които са известни като движещи се. Такъв представител е Срамежливата Мимоза, която има най-бързите придвижвания. „ Но също по този начин едно дребничко растение, наречено Биофитум, което вечер си прибира листата, навежда ги и си ляга да спи, тъй че демонстрираме и едно такова растение “, добави още доцент Петрова.

Показани са и някои доста забавни листа на Бегонии, само че в сбирката могат да се видят доста повече.

„ Показваме банана, който още веднъж в сбирката може да се види като доста по-голямо растение, тъй като листата на бананите са измежду най-големите в растителния свят “, сподели още доцент Петрова.

Експозицията включва някои форми на жилкуване, сред които доста красиви такива са при Антуриумите, които ги вършат доста мечтан обект за колекциониране в последните десетилетия.

„ Показваме едно от най-уникалните растения в света, и то е растение, което се среща в България – това е Родопският силивряк, или именуван още Орфеево цвете “, уточни доцент Петрова.

Родопският силивряк има неповторимата дарба в сухи интервали да изпадне в положение на анабиоза – без да демонстрира витални функционалности, да изсъхне изцяло и по-късно, при възобновяване на влажността, тези листа да поемат вода, да се съживят и растението да продължи да живее. „ И този тип може да устоя в изсъхнало положение без никаква вода, която е жизненоважна, 36 месеца “, означи доцент Петрова. Тя посочи, че има и други растения в света, които имат това свойство, само че това е растението с най-дълъг интервал на анабиоза.

Доц. Петрова означи, че точно с помощта на въглеродния диоксид се основават въглехидратите, които по-късно в някои растения претърпяват промени и се трансформират в белтъчини, или пък от идващите организми в хранителната верига, от животните се основават други групи хранителни субстанции. „ Това преобразяване на водата с въглеродния диоксид във въглехидрати се прави в едни доста дребни органи, в растителните кафези посредством веществото хлорофил “, добави тя.

Доц. Петрова дефинира като безспорен мит, че не би трябвало да се спи в пространства, в които има растения. „ Това е безспорен мит, тъй като растенията през целия ден отделят О2. Количествата въглероден диоксид, което те отделят в процеса на дишане през нощта, е доста по-малко “, съобщи тя и заключи, че фикусите са едни от растенията, които са доста положителни в това отношение за пространствата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР