Растение със специфична отблъскваща миризма, виреещо край реките, из селските

...
Растение със специфична отблъскваща миризма, виреещо край реките, из селските
Коментари Харесай

Бъзакът – черната перла (ЧУДОТВОРНИ РЕЦЕПТИ)

Растение със характерна отблъскваща миризма, виреещо край реките, из селските мери, край прашни междуселски пътища, притежаващо удивителни лечебни и профилактични свойства. Високо е сред 1,5 – 2 метра, публикувано в южна и централна Европа, северозападна Африка и югозападна Азия. Среща се на височина до 2000 м. Бъзакът е от семейство бъзови.

Полезните му свойства са били известни още в античността. Още древногръцките учени загатват в трудовете си за целебните качества на плодовете на бъзака, препоръчвайки ги за изцяло подсилване на организма и ред други болести. В доста нации още от незапомнени времена плодовете му са употребявани за багрене на разнообразни тъкани, кожи, както и за уплътняване цвета на алените виновност.

Има разлика сред бъзака (Sambucus ebulus) и храстовидния или дървовиден черен бъз (Sambucus nigra), които на тип имат сходни цветове и плодове, а също и сходен химичен състав на другите елементи от самото растение. С неприятният аромат на бъзака се решавали проблемите с въшки, дървеници, нашествия от гризачи в хамбарите и сходни през Средновековието.

Чудодейните свойства на това неизмеримо растение са с потвърдено въздействие за лекуването и възобновяване на виталните сили. Отдавна е следен странният обред на есенните птици – на есен преди отлитане на юг те безусловно се тъпчат с дребните сочни плодчета на бъзака, зареждайки се със съдържащата се в тях голяма сила. Установено е от опити в химическия разбор на бъзака са открити големи биологично дейни субстанции, разпръснати из цялото растение – стъблото, листата, корените, цветовете и плодовете.

В националната медицина най-често се употребяват плодовете на растението. Това са дребни, сходни на боровинка, тъмно-сини до черни, блестящи сферички, с леко блудкав и едвам усещаща се мъка усет. В плодовете на бъзака е открито съществуването на въглехидрати, биофлавоноиди, органични киселини, дъбилни субстанции, пектин, витамини С (до 40 мг на 100 грама), витамин Е, етерично масло, гликозиди, аминокиселината тирозин, алкалоида самбуцин, редица скъпи минерали и така нататък

Този букет от разнородни химически субстанции се характеризира с огромен набор от въздействия върху другите органи и системи на човешкия организъм. Те са мощни антиоксиданти със мощен антиканцерогенен резултат. Предозирането с плодовете на бъзака не е желателно, защото може да докара до стомашни проблеми като разстройство и повръщане. Малките черни перлички са чудесно средство за подсилване на имунната система в битката й с вирусните болести, изключително в предзимния и зимния интервал, както и за активността на сърцето. Те имат общоукрепващо деяние върху организма, намаляват кръвното налягане, усъвършенстват апетита, имат диуритично и дезинфекционно деяние във връзка с пикочната система. Изключително дейно влияние оказват при заболяване на горните дихателни пътища – пневмония, бронхит, тонзилит и други Много наблюдения удостоверяват противотуморното им деяние, чудесно средство са против умората.

Има разнообразни предписания за приложение на чудните черни перлички. Ето една от тях – в стъклен буркан, трилитров, се слагат пласт захар, пласт изцяло зрели плодове, приключено със пласт захар, може мед или фруктоза. Тази примес се покрива в марля и се оставя на мрачно и ветровито място в продължение на към 40 дни, като всекидневно се разбърква с дървена лъжица, без да се разпукват зърната. След това се прецежда и полученият гъст сироп се съхранява в ледник. Консумира се не повече от една супена лъжица заран, към 10 минути преди закуска. Плодовете от бъза могат също по този начин да се изсушат и вечер да се накисват към 20 плодчета във вода. Сутринта се прецежда и полученият извлек е подготвен за консумация. Наздраве!

Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел, постоянно се консултирайте с персоналния си доктор!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР