Растежът на индустриалното производство и на търговията на дребно в

...
Растежът на индустриалното производство и на търговията на дребно в
Коментари Харесай

Изненадващо подобрение на производството и продажбите на дребно в Китай през октомври



Растежът на индустриалното произвеждане и на търговията на дребно в Китай се форсираха през октомври по-силно от предстоящото макар новите огнища на Covid-19 в елементи от страна и продължаващите проблеми с веригите на доставки, демонстрират данни на формалната китайска статистика.

В същото време обаче беше отчетно продължаващо закъснение на капиталовия напредък в бранша на недвижимите парцели, което може да ускори терзанията по отношение на строителната интензивност и да помрачи икономическите вероятности в бъдеще.

Индустриалното произвеждане набъбна през октомври с 3,5% на годишна база след покачване с 3,1% през септември и упования за закъснение на напредък до 3 на 100. За първите 10 месеца на 2021 година китайското произвеждане набъбна с 10,9% по отношение на същия интервал на миналата година след покачване с 11,8% през интервала януари - септември.

Производството съумя да се усъвършенства през октомври, откакто имаше известно облекчение на казуса с енергийния дефицит, само че все пак производството на стомана продължи да се утежнява, достигайки най-ниско равнище от декември 2017 година Само в границите на последните пет месеца стоманодобивната промишленост се сви с цели 28% на годишна база, а от началото на годината спадна с 0,7% по отношение на първите 10 месеца на 2020 година



В същото време обаче производството и снабдяването с електрическа енергия, топлота, газ и вода набъбна през октомври с цели 11,1% на годишна база, като добивът на въглища, който съществено пострада месец по-рано, доближи най-високо равнище от март 2015 година

Растежът на продажбите на дребно в Китай пък се усъвършенства през октомври до 4,9% на годишна база от 4,4% през септември и осреднена прогноза за покачване с едвам 3,5%, като от началото на годината търговията на дребно се разшири с 14,9% по отношение на същия интервал на 2020 година след напредък с 16,37% през интервала януари - септември 2021 година

Втората по величина стопанска система в света реализира впечатляващо възобновяване от миналогодишния спад, породена от Covid пандемията, само че през последните месеци загуби възходящия подтик, защото Китай се бори със забавящия се индустриален бранш, проблемите с дълга на пазара на парцели и новите огнища на Covid-19 в разнообразни райони на страната.

Повишаването на продажбите на дребно през октомври обаче беше реалност макар подхванатите нови противоепидемични рестриктивни ограничения в редица региони в северната част на страната. Но тези нови, свързани най-много със стягане на рестриктивните мерки за пътешестване, евентуално ще се отразят на интензивността в бранша на услугите през ноември.

В същото време растежът на дълготрайните бизнес вложения в Китай се забави още веднъж, достигайки през първите 10 месеца на годината 6,1% по отношение на година по-рано от 7,3% през интервала януари - септември и упования за 6,2 на 100.

пък се покачиха през първите девет месеца на годината със 7,3%, само че след напредък с 8,9% през интервала януари - август, като вложенията в недвижими парцели набъбнаха с 8,8%, до момента в който вложенията в инфраструктура се покачиха с едвам 1,5 на 100 по отношение на първите двете месец на 2020 година Запазва се отрицателната наклонност за закъснение на продажбите и на вложенията в бранша на недвижимите парцели.

Настроенията на имотния пазар в Китай бяха разтърсени съществено напоследък от задълбочаващата се дългова рецесия, защото колосите в областта на недвижими парцели - China Evergrande и Kaisa Group не престават да се борят да изплащат просрочени отговорности, с цел да избегнат банкрута.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР