Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да

...
Растежът на БВП на икономиката на България се очаква да
Коментари Харесай

ЕБВР: Растежът на БВП в България ще се забави до 1,3%

Растежът на Брутният вътрешен продукт на стопанската система на България се чака да продължи да се забавя до 1,3 % през 2023 година, преди да се възвърне до 2,9 % през 2024 година, се споделя в отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за районните стопански вероятности, оповестен на 16 май.

Икономическият напредък в България се забави до 3,4 % през 2022 година, като негативните темпове на напредък на вложенията и чистия експорт натежаха върху икономическите резултати за втора поредна година, защото изискванията за финансиране се стегнаха и новите траншове от фондовете на Европейски Съюз по програмата за районно развиване бяха забавени, сочат данните на Европейска банка за възстановяване и развитие.

В отчета се отбелязва упованието вложенията да набъбнат, защото плановете от проекта за възобновяване следва да наберат скорост, подкрепени от позитивните вероятности, свързани с присъединението на България към еврозоната, което се чака през 2025 година, както и усъвършенстваната политическа непоклатимост.

Инфлацията по ХИПЦ (хармонизиран показател на потребителските цени) доближава своя връх през септември 2022 година - 15,6%, а през март 2023 година спада до 12,1%.

Намаляването на инфлацията ще поддържа възобновяване на действителните заплати и покупателната дарба на семействата, счита банковата институция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР