Расте рискът за потребителите, които ползват електронно банкиране, през мобилни

...
Расте рискът за потребителите, които ползват електронно банкиране, през мобилни
Коментари Харесай

Расте рискът за потребителите, които ползват електронно банкиране през мобилни устройства

Расте рискът за потребителите, които употребяват електронно банкиране, през мобилни устройства. Хакерските офанзиви към консуматори, употребяващи електронно банкиране през мобилни устройства, е повишен трикратно в международен мащаб.

Със 300% за 2018 година са се нараснали офанзивите с вируси към консуматори, които употребяват електронно банкиране през смарт телефон, съгласно отчета за финансовите киберзаплахи на Касперски.

Милион и 800 хиляди души по света са били жертва на сходна офанзива през смарт телефона единствено за последната година.

Най-много консуматори, наранени от зловредните вируси, които нападат приложенията за електронно банкиране, има в Русия, Южна Африка и Съединените щати, споделя отчета.

Увеличението на банковите вируси вид е 15% в световен мащаб.

У нас има по 3-4 случая седмично, които получава ГДБОП като опити да бъдат отклонени средства през електронното банкиране на родни консуматори.

В опита да се присвояват непознати пари през електронното банкиране от мобилни телефони на прицел са страните с ниска цифрова просвета, счита специалистът Ваня Палейкова.

„ Хората би трябвало да знаят, че вирусите към този момент идват посредством есемес, освен по имейл, както сме привикнали да внимаваме. Стига се до такава степен, че се основава лично есемес приложение на телефона, също по този начин прихващат специфичните ТАН кодове, които изпращат банките и преди вие да сте въвели кода, хакерът към този момент го е прихванал и въвел в сметка, която не е вашата”.

Има няколко метода да се разбере, че телефонът ви е възпален – като ревизирате настройките на устройството си в меню „ Сигурност” и заключване на екрана. Там би трябвало да се забрани събаряне на приложения от неразрешени източници.

„ Ползва се да могат да употребяват хакнати или пиратски приложения. Ако сте свалили такива, съвсем несъмнено ще бъдете инфектирани с банков вирус”, сподели Ваня Палейкова.

Симптом, че телефонът ви може би е обект на сходна офанзива е внезапното нарастване на потреблението в интернет, изкачащи прозорци, загряване на устройството или превключването от безжичен на мобилен интернет без ваша интервенция.

С този вид активност се занимават интернационалните проведени незаконни групи за източване на банкови сметки, а в България са по този начин наречените „ мулета”, с които се усвоят парите от банковите сметки, обясниха от ГДБОП.

„ От последната година имаме сигнали, голям брой, освен за корпоративни клиенти, само че и частни лица, като вредите възлизат на над 1 милион лева”, съобщи комисар Явор Колев – шеф отдел „ Киберперстъпления ”ГДБОП.

Различните банки са въвели разнообразни начини за отбрана на клиента си, само че когато хакерът е достъпил до цялостната информация на интернет банкиране, той има далечен достъп и при включен е-подпис и отворена сесия той може да извърши разпореждане на пари.

Много случаи имаме, когато хакери с подправени пълномощни блокират картата на мобилния оператор, изваждат препис и получават кода, с който да задействат интернет банкирането.

Най-популярна машинация у нас остава изпращането на фишинг мейли от компания за бяла и черна техника с атачмънт, инфектиран с Троянски кон. Затова от ГДБОП поучават за банкиране да се употребяват чисти компютри с лицензиран програмен продукт и антивирусна стратегия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР