Расте напрежението сред жителите на девинското село Брезе заради проблеми

...
Расте напрежението сред жителите на девинското село Брезе заради проблеми
Коментари Харесай

Брезе - отписаното от света село

Расте напрежението измежду жителите на девинското село Брезе поради проблеми с водата. Тази заран те се събраха в центъра на селото и оповестиха протестна подготвеност поради безводие. 
„ От пет дни нямаме вода. Ту пристигна, ту стопира, нито можем да се изкъпем, нито да се изперем. От Девин, от ВиК не идват “, споделя локална жителка.

„ Проблеми имаме доста – лъжат ни за кучета, тръбопровод сменят от 10 години . Всичко е по този начин. Нашето село е отписано от света “, споделя още дамата.

Когато пристигна водата, беше мътна, тъмна, тиня “, споделя друга жителка на Брезе и припомня, че техните родители на лични начала са докарали вода до селото. Водопроводната мрежа е от 80-те години.

„ А при тия тръби сега ВиК нямат въобще никакво право да вземат парите за водата. “



Родопското село стана известно с всеобщото покръстване на популацията през 1995 година В него през днешния ден има 600 къщи, всички захранени с вода. Около 380 са живеещите през лятото, а в този момент са със 100 души по-малко, прецизира кметът Румен Билянов. Той самият едвам удържа напрежението измежду хората, с цел да не излязат да блокират главния път Девин – Смолян, на разклона на Беденските бани.

Инж. Мариян Николов от ВиК Смолян твърди, че повредата е частична и сигналът е от два дни. Майсторите през вчерашния ден са търсили спешните зони със специфична инсталация и през днешния ден не престават да дейностите по намирането и отстраняването й. Трудно откриваема е, тъй като не е повърхността, а скрита, разясняват от ВиК сдружението.

Проблемът е от 5 години , акцентира кметът на Брезе. Още при започване на 2020 година той е пуснал докладна до регионалното ВиК ръководство.

„ Не че няма вода, водохващанията са доста, събират се към 10 литра в секунда, обаче в селото влиза 1 литър в секунда . И довеждащата водопроводна мрежа е проблем, а вътрешната водопроводна мрежа е компрометирана напълно . “

Според Румен Билянов подземни повреди разпиляват водата и не може да се получи налягане.

Имало е план, само че възлагането му не е било осъществено заради липса на пари, добавя Билянов. По думите му тръбите са изгнили.

Когато хората стартират да подвигат виканица и ситуацията стане нетърпимо, идват и вземат проби от водата , отбелязва кметът на Брезе.

И сякаш е годна. За нас не е годна , тъй като в случай че погледнем водоемите в какво положение са вътре – то е наслойка, то е тиня, то е не знам какво. Хвърлят някаква хлорна вар… “

Излъгаха ни със промяна на водопровода, а оттова ни излъгаха с замяна на асфалтовата настилка , обобщава кметът на девинското село. И добавя с горест – „ при нас кучечата са п о на респект от хората “.

Един лев не се влага тук, в това село . Радваме се на две кофи асфалт да ни сложат. “

За атмосферата в Брезе чуйте повече в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР