Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд

...
Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд
Коментари Харесай

БНБ отчете невиждан рекорд

Ръстът на отпуснатите от банките жилищни заеми удари нов връх от 21%. Към края на януари предоставените от банките заеми на семейства за покупка на къщи и жилища са в размер на 20,14 милиарда лева, което е нарастване с близо 3,5 милиарда лева в границите на година, демонстрират данни на Българска народна банка.

За първи път общият размер на жилищните заеми надвишава 20 милиарда лева Причините за това са желанието на хората да живеят в по-големи и по-хубави домове, както и да вложат парите си в парцел, с цел да ги предпазят от инфлацията. Често хора желаят да влагат в парцел, само че наличните им пари не са задоволителни и по тази причина взимат и банков заем. Ниските лихви по ипотечните заеми в допълнение подтикват пазара на парцели.

Потребителските заеми за семействата нарастват с 12,6% за година и доближават 16,98 милиарда лева Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома, за покупката на мебели и домашен уреди. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-хубав дом е главният мотор на кредитирането в страната.

Общият размер на депозитите на семействата за година нараства със 7,9 милиарда лева и към този момент надминава 80 милиарда лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР