Ръстът на кредитите в банковата система изпреварва покачването на депозитите,

...
Ръстът на кредитите в банковата система изпреварва покачването на депозитите,
Коментари Харесай

Очакват се промени в лихвената политика и таксите на банките

Ръстът на заемите в банковата система изпреварва покачването на депозитите, сочат данните на Българската национална банка за юни. Към края на полугодието облагата в системата е над 1 милиард лв..

Преди началото на лихвеното повишаване от страна на Европейската централна банка, данните за банковата система у нас демонстрират, че към края на юни депозитите са близо 122 милиарда лв. и над 2 милиарда повече по отношение на март.

Общите брутни заеми и задатъци са 89,8 милиарда лв., като продължава наклонността за понижаване на необслужваните заеми.

Данните отразяват положението на банковата система към края на юни месец, което значи, че началото на лихвеното повишаване, обосновано от Европейската централна банка с покачването на водещите лихви с 50 базисни пункта от 21 юли, към момента не е отразено.

Експерти предвиждат, че у нас ще се усети през есента от крайните консуматори, които изтеглят нов заем. За хората, които към този момент имат заем от банка, резултатът ще бъде усетен малко по-късно, даже може би следващата година, разясняват още анализатори.

Очакването е новата обстановка в банковата система да докара до промени в лихвената политика при депозитите и при цената на банковите услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР