Ръст от два градуса по Целзий на глобалните температури спрямо

...
Ръст от два градуса по Целзий на глобалните температури спрямо
Коментари Харесай

Заледените региони по света са в опасност

Ръст от два градуса по Целзий на световните температури по отношение на равнищата от прединдустриалната ера ще са пагубни за ледените шапки, ледниците, полярните морета и безконечната заледеност на планетата, сочи отчет на неправителствена организация, представен от Българска телеграфна агенция.

Изследването на организацията International Cryosphere and Climate Initiative демонстрира, че съгласно последни изследвания единствено фрапантното понижаване на излъчванията парникови газове може да предотврати необратими последствия за световната " криосфера " - частите от Земята, покрити с лед и сняг най-малко за част от годината.

Докладът приканва участниците в идните интернационалните климатични договаряния да се ангажират да сторят всичко допустимо, с цел да се удържи световното стопляне под 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната епоха.

" От това, което научихме за криосферата след подписването на Парижкото съглашение за климата през 2015 година, 1,5 градуса по Целзий освен е по-добре от два градуса по Целзий, то е единствената ни опция ", написа в отчета.

Ако световната температура се усили с два градуса, топенето на ледените шапки ще докара до " забележителен, евентуално бърз и необратим растеж в равнището на океаните ", предизвестяват учените, които са създатели на отчета. Те показват, че въздействието на климатичните промени върху криосферата се към този момент ясно забележими и дават образец с пагубното наводняване, породено предишния месец от ледниково езеро, което преля в котловина в Индия, както и с исторически ниското равнище на морския лед в Антарктика.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР