Ръст на заявките за патенти в Европа през 2021 г.

...
Ръст на заявките за патенти в Европа през 2021 г.
Коментари Харесай

Скок на заявките за патенти в Европа след отлива заради пандемията

Ръст на поръчките за патенти в Европа през 2021 година след спада, провокиран от пандемията. Цифровите и медицински технологии, както и азиатските компании са главните мотори на нововъведенията, се показва в отчета на Европейското патентно ведомство, цитиран от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Миналата година патентната организация, основана в Мюнхен, е получила общо 188 600 молби, което е нарастване с 4,5 на 100 на годишна основа. Това е нов връх след спад от 0,7 на 100 през 2020 година, дължащ се на логистични разтърсвания, подбудени от пандемията от COVID-19.

Секторът на цифровите и осведомителни технологии е подал максимален брой поръчки (15 400 или +9,4 на сто), следван от медицинските технологии ( 15 231 или +8,8 на сто) и осведомителните технологии (14 671 поръчки или +9,7 на сто). 

Традиционно броят на поръчките за патенти е ранен знак за разбор на вложенията на фирмите в изследвания.

" Данните за 2021 година демонстрират връщане към нормалността ", съобщи пред Агенция Франс Прес основният икономист на патентното ведомство Ян Мениер, наблягайки, че нарастването е обвързвано географски с Азия и Съединени американски щати.

Съединени американски щати са подали максимален брой поръчки (46 553), а Китай е записал доста нарастване на молбите (16 665), или скок от 24 на 100. Азиатската страна е удвоила настояванията за патенти в Европа, свързани с приложения за изкуствен интелект, акцентира Мениер.

Следвайки наклонността от последните 10 години, поръчките от европейските страни са по-малко от половината от общия брой подадени досиета (44 на сто), а 56 на 100 са от страни отвън Европейски Съюз.

Тази обстановка се отразява в класификацията на фирмите, искащи да защитят изобретенията си на европейския пазар, доминиран от азиатските колоси. Китайският Huawei е първата промишлена група, патентовала нововъведенията си в Европа, следвана от корейските Samsung и LG и европейските Ericsson и Siemens. 

В Европа към момента има доста нововъведения, само че най-много в обичайна индустрия, превоза, аеронавтиката, химията и машинните принадлежности, прецизира Мениер.

Енергийният преход задължава и акцентира протичащите трансформации в автомобилостроенето, където поръчките за патенти са намалели в бранша на моторите с вътрешно горене, а са нарастнали за интелигентите транспортни средства (+23 на сто) и електрическите мотори (+16 на сто). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР