Ръст на цените на петролаКъм края на петъчната търговия петролът

...
Ръст на цените на петролаКъм края на петъчната търговия петролът
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтинява рязко

Ръст на цените на петрола

Към края на петъчната търговия петролът нараства с над 4% до близо 5-седмични върхове, като в това време газът в Европа поевтиня с над 10% към 11-седмични ценови дъна.

Петролните фючърси нарастват с сред 4 и 5% към най-високи ценови равнища от края на август, нараствайки в границите на отминаващата седмица с повече от 15% (най-силен седмичен скок от началото на март насам), откакто картелът " ОПЕК + " се споразумя да понижи от ноември своите добиви с 2 млн. барела дневно, осведоми.

Това се обрисува като най-голямото понижение на добива от началото на коронавирусната пандемия, макар че министърът на петрола на Саудитска Арабия сподели, че действителното понижение евентуално ще бъде сред 1,0 и 1,1 млн. барела дневно, защото някои членки към този момент изпомпват нефт под заложените до момента квоти.

В допълнение към опасенията за доставките, Русия предизвести още веднъж тази седмица, че няма да продава нефт на страни, които поддържат водения от Съединени американски щати проект за налагане на таван на цените на съветския нефт.

Към 22:00 часа българско време декемврийските фючърси на нефт Брент нарастват с над 4% към 98,30 $ за барел, а ноемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт WTI - с цели 5% към 93,00 $ за барел за пръв път от 30-ти август насам.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е смутен от решението на " ОПЕК + " и съобщи, че Съединени американски щати търсят способи да предотвратят покачването на цените.

Според него неотдавнашните дейности, подхванати от " руснаците и саудитците ", предизвикват повишаване на цените на бензина:

" Успях да смъква цените на бензина с над Щатски долар 1,60 за галон, само че те стартират още веднъж да се повишават последователно поради това, което руснаците и саудитците преди малко направиха “, сподели Байдън и добави: " Още не съм завършил с това ".

Същевременно банката Goldman Sachs увеличи доста прогнозата си за цените на петрола след хода на " ОПЕК + ", прогнозирайки, че междинната цена на нефт Брент ще доближи 104 $ за барел през тази година и ще нарасне до 110 $ за барел през 2023 година

И до момента в който петролът нарастна внезапно през отминаващата седмица, цената на газа в Европа се намали още по-рязко, като единствено в границите на петъчната търговия ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с близо 11% към 156,50 евро за мегаватчас и даже за малко удариха ценово дъно към 153,00 евро за MWh - най-ниско равнище от 21-ви юли насам.

В рамките на отминаващата седмица газът в Европа поевтиня с над 17%, защото опасенията за дефицита на синьо гориво отслабнаха заради по-мекото време и съвсем запълнените газови складове преди началото на зимата.

Местата за предпазване на газ в Германия към този момент са запълнените на 93,07% към 5-и октомври, над междинното за Европейски Съюз равнище от 90,13%, съгласно данни на GIE (Gas Infrastructure Europe). Към същата дата българското газохранилище в Чирен е цялостно на 77,79%, съгласно GIE.

Междувременно водачите на Европейския съюз към момента остават разграничени по отношение на концепцията за тавана на цените на газа, а Германия, Дания и Нидерландия се опълчват на всякакво ограничаване заради опасения, че това би затруднило закупуването на газа, от който се нуждаят.

По-рано тази седмица пък Европейски Съюз и Норвегия се споразумяха да разработят взаимно финансови принадлежности за стабилизиране на енергийните пазари и ограничение на въздействието на манипулирането на пазара и неустойчивостта на цените.

Доставката на газ от Русия в този момент съставлява към 9% спрямо 40% преди войната в Украйна, като Норвегия към този момент е най-големият снабдител в Европа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР