Ръст на трансплантациите на стволови клеткиВ нашата болница сме осъществили

...
Ръст на трансплантациите на стволови клеткиВ нашата болница сме осъществили
Коментари Харесай

Проф. Бранимир Спасов: Отчитаме ръст на трансплантациите на стволови клетки

Ръст на трансплантациите на стволови кафези

„ В нашата болница сме осъществили над 95 трансплантации на стволови кафези за предходната година  и над 70 за 2021 досега “, сподели за БНР проф. Бранимир Спасов , изпълнителен шеф на СБАЛХЗ.

„ Това е растеж по отношение на предишни години, изключително на алогенните трансплантации. По отношение на наклонността предходната и тази година е по-скоро стациониране.

В Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести /СБАЛХЗ/ в столицата рутинно се организират автоложни, (когато стволовите кафези са от самия пациент) и алогенни (когато стволовите кафези са от различен донор) трансплантации на хемопоетични стволови кафези.

Последиците от пандемията

Пандемията ни изправи пред доста трудности, които за благополучие не доведоха до прекъсване на трансплантациите на хемопоетични стволови кафези.

От една страна компликациите бяха свързани с риска от това пациенти с онкохематологични болести да боледуват от една извънредно рискова зараза – Covid -19, a oт друга бяхме изправени пред чисто логистични компликации свързани с многото рестрикции наложени както в България, по този начин и в множеството европейски страни “, разясни още проф. Спасов.

Предизвикателствата

„ Голяма част от усложненията идват от това, че процедурите по автоложна и най-много алогенна трансплантация на хемопоетични стволови кафези са недофинансирани. За една и съща процедура в България се отпуска сума, която в чужбина е няколко пъти по-висока и това не е обикновено. Но всичките ни старания са ориентирани към пациентите и подобряването на тяхното положение, макар сложните условия ", сподели още проф. Спасов.

" От друга страна като проблем за цяла България бих споделил, а в частност и при болните с онкохематологични болести и тези, на които им следва трансплантация на хемопоетични стволови кафези, е неналичието на кръвни артикули - тромбоцитни, еритроцитни концентрати, прясно замразена плазма.

Голяма част от ранните затруднения след трансплантация са свързани с кървене (поради ниските стойности на тромбоцитите) и постановат всекидневно заменяне със особено приготвени биопродукти “, обясни още клиничният хемаголог.

 Георги Нейков

Достъп до съвременни лечения

" За нашия център в СБАЛХЗ към 100 пациенти годишно се нуждаят от трансплантация на стволови кафези, като броят им може да варира.

Пациентите ни имат достъп до  огромна част от актуалните способи и лечения, които се ползват в останалите страни от Европейски Съюз. Въпрос на персонален избор и право на всеки пациент е да избере къде да се лекува. Някои избират чужбина, други се доверяват на нас, като всеки човек, на който му следва трансплантация, дружно със своето семейство и близки, би трябвало да вземе това решение и да поеме отговорностите прозтичащи от това “, съобщи още за БНР проф. Бранимир Спасов.

Пациентските организации

„ Когато лекуването с химиотерапия и/или лъчетерапия не даде нужните резултати, може да се наложи трансплантация на стволови кафези “, разяснява тематиката и Пиринка Петрова, ръководител на Българско съдружие „ Лимфом “.

Пиринка Петрова разясни, че има два типа донорство - на стволови кафези от костен мозък и на периферни стволови кафези.

 Пиринка Петрова Снимка:Гергана Хрисчева

Видове донорство на стволови кафези

При първата процедура се взима костен мозък от хълбочната кост. Процедурата е безболезнена и се прави под обща упойка.

Костният мозък е субстанция, намираща се вътре в кухите плоски кости. Съдържа кръв и кръвни стволови кафези, които създават червени кръвни кафези (еритроцити), бели кръвни кафези (левкоцити) и кръвни плочици (тромбоцити), които оказват помощ за преместването на О2 до тъканите, подкрепят битката с инфекциите и защищават от кървене.

Стволовите кафези, които се намират в костния мозък са нужни на приемателя (реципиента), с цел да може да създаде личен здрав костен мозък.

„ Напоследък се употребява най-вече даряването на периферни стволови кафези, коитоциркулират във венозната кръв “, сподели Петрова.

Какво съставляват периферните стволови кафези?Периферните стволови кафези се намират в дребни количества в циркулиращата във вените кръв. Тези
стволови кафези могат да бъдат събрани от периферната кръв и да послужат за трансплантация.

 www.medpedia.ru

Трансплантацията на стволови кафези - единствен късмет за оцеляване

„ Всяка година стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплантация на стволови кафези – процедура, която може да бъде единствения им късмет за оцеляване.

Въпреки, че някои пациенти с левкемия и други типове рак на кръвта имат генетично идентични фамилни членове, които могат да бъдат донори, към 70% от пациентите нямат такива.

Тези пациенти са подвластни от намирането на неродствен съчетаем донор, който желае да подари стволови кафези “, уточни още Петрова.

В Европа се вършат 28000 трансплантации всяка година.

Тези, които желаят да бъдат включени като доброволни донори в регистъра за евентуални донори на стволови кафези, подлежат на по този начин нареченото тъканно типизиране по системата HLA (човешки левкоцитенантиген).

Това изисква вземането на минимална кръвна проба или вземането на проба с тампон от лигавицата на устната празнина. Последното можете и сами да извършите в дома си.

 Университетска болница „ Александровска “

Българския указател за донори на стволови кафези

В Българския указател за донори на стволови кафези има извънредно незадоволително донори – едвам към 4000.

Какви са методите за включване в Регистъра:

• 1. На място в УМБАЛ „ Александровска “, където се намира Българският указател за донори на стволови кафези
• 2. Във всяка една лаборатория Рамус на територията на страната може гратис и бързо да се даде кръвна проба и да се съобщи предпочитание за вписване като евентуален донор.
• 3. Чрез попълване онлайн формуляр на страницата на Българско Сдружение Лимфом.

„ Ние изпращаме комплект за взимане на проба от джука лигавица. Последното всеки може да направи самичък в дома си в комфортно за него време “, разясни Петрова от пациентската организация.

Национален проект за битка с рака

Медицински експерти и представители на пациентски организации упорстват да се сътвори Национален проект за битка с рака, който да е в синхрон с написания Европейски антираков проект.

Около това мнение се сплотиха специалисти и пациенти на семинар на тематика „ Онкохематологичните болести през призмата на бъдещия Националния раков проект и благоприятни условия за новаторско лекуване “.
Събитието се провежда в границите на осведомителната акция, сътрудници в която са: Българското съдружие „ Лимфом “, Българското здравно съдружие по хематология (БМСХ), Българско здравно сдружение по детска хематология и онкология (БМДДХО) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР