Расизмът е онази деликатна тема, която от години тлее под

...
Расизмът е онази деликатна тема, която от години тлее под
Коментари Харесай

Антирасизмът - новата демагогия?

Расизмът е онази " деликатна " тематика, която от години тлее под повърхността на така наречен развити общества, като заплашва да изригне с невероятна мощ. Единственото трябваше някой да възпламени фитила. И това се случи с убийството на Джордж Флойд. Дали зад митингите против расизма в Америка, които на моменти ескалираха в протести, стоят политически и стопански ползи, дали зад идеята Black Lives Matter някой дърпа конците и всичко е режисирано, може доста да се спекулира. 



Но това, което е наистина обезпокоително и болезнено значимо, е по какъв начин едно многолико историческо завещание може да бъде сведено до спор, в който всичко е черно и бяло. Либерални кинотворци се изправиха против несправедливото " неравноправие ", до момента в който чернокожи радетели за правдивост безнаказано оскверняват монументи. Филми, книги и монументи паднаха в жертва на " черния протест " и се оказва, че в тази битка против расизма има " двойно дъно ". Яростни тълпи с един замах разрушават статуите на крале, генерали и интелектуалци, на които до неотдавна са отдавали респект. Белите хора са принудени да изоставят кумири от предишното си поради политически правилно настояще.

В американския щат Вирджиния, в Ричмънд, монументът на Христофор Колумб бе съборен и разпален, а на негово място бе сложена табела с надпис: „ Колумб съставлява геноцид “. " Трябва да стартираме през цялото време, би трябвало да стартираме с хората, които първи са стъпили на тази земя ", приканват деятелите, като подчертават върху тежките битки на индианците и чернокожите в Съединени американски щати. И това " обръщение " доближава до всички точки на Америка. В Бостън статуята на Колумб е обезглавена. А в Камдън, Ню Джърси, паметникът на откривателя на Америка даже е демонтиран от управляващите, като повода за решението е, че неведнъж жителите (които в по-голямата си част са чернокожи) настоявали за това.

Откривателят на Америка напълно безцеремонно е упрекван за цялата несгода на всички колонизатори. Толкова годна теза за всички онеправдани животи, дискриминирани поради цвят, пол и полова ориентировка. Дали и първият негър американски президент се усеща дискриминиран? И не не помниха ли доста бързо тези, които са от неговата раса, че хиляди бели гласоподаваха за него? Че стотици бели американски интелектуалци и до момента го смятат за един от най-успешните президенти в историята?

USA: Christopher Columbus statue debates as controversial statues fall across the country | ABC News | June 10 2020 https://t.co/XTgoWkUocdpic.twitter.com/vdUx06UARe
— redball (@redball2) June 11, 2020
Но не, доста по-лесно е да падне главата на поробителя - преносно и безусловно. За страдание, в т. нар. мирни митинги по-образованите участници съумяват да " извъртят " историята в своя изгода, като си разрешават да подменят истини. За нас, родените в Източна Европа, тази наклонност на изтриване на предишното, не е нещо ново. Дълги години сме в играта на  " замяна на водачи ". И все отново – в никакъв случай до този миг толкоз шумно, внезапно и брутално. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР