Ранното пенсиониране е желана цел за немалко хора и у

...
Ранното пенсиониране е желана цел за немалко хора и у
Коментари Харесай

Пенсиониране на 40 години? Финансов експерт разкри тайната

Ранното пенсиониране е мечтана цел за значително хора и у нас, и по света. Но какво би трябвало да направи всеки, който желае да разполага със свободното си време - надалеч преди пенсионната възраст в страната си да настъпи?

Какво би трябвало да стори през кариерата си, с цел да се отдаде на отмора даже на 40 години?

Майк Тейлър, президент на Commune Capital, неотдавна показа метод, който може да разреши на дейните хора да се пенсионират на 40-годишна възраст, само че единствено в случай че са подготвени да се ангажират напълно с задачата. Въпреки че може да наподобява като невъзможна фантазия за някои, Тейлър описа пред Newsweek, че пенсионирането на 40 е допустимо, само че „ ще инвестирате доста време, с цел да го постигнете бързо “.

Несъмнено ще има доста жертви, само че всичко опира до премията, която ще получите по-късно.

" Пътуването, купоните или положителният баланс сред работа и персонален живот ще би трябвало да почакат до след четиридесетте ", декларира Тейлър. „ Както всяко нещо, ще трябват жертви. Въпросът, на който мисля, че всеки би трябвало да си отговори, е дали си коства да кажете „ не “ на тези неща, с цел да имате избора да работите на четиридесетте си години ", добавя той.



Идеята за ранно пенсиониране може да звучи като фантазия за мнозина и това може да е всичко. Проучване на YouGov от 2021 година откри, че 27 % от възрастните в Съединени американски щати не считат, че е допустимо да се пенсионират в комфорт.

Когато 15 000 участници били запитани по кое време за считат за реалистично, че биха могли да се пенсионират, 20 % показват диапазона сред 60-и 65-годишна възраст, колкото е междинната стойност в Съединени американски щати. Само 9 % от участниците обаче считат, че е допустимо да се пенсионират преди 60-годишна възраст.

Но какви са препоръките на специалиста?

Първият съвет, който Тейлър споделя, включва асимилиране на ново умеене, което може да бъде монетизирано. Това може да стане посредством висше обучение или онлайн курсове - всичко, което оказва помощ за разширение на знанията в съответната област.

" Да се ​​пенсионирате на 40-годишна възраст е голям ангажимент, който би трябвало да поемете и няма да е елементарно. Когато Тейлър показа съвета на своята страница в TikTok (@mikeytaylor) на 25 май, той прибавя, че хората би трябвало да бъдат „ точно фокусирани върху задачата “.

 „ Започнете, като инвестирате в себе си. Какво умеене можете да научите или развиете, с цел да си осигурите повече капацитет за облага? Можете също по този начин да инвестирате във вашата мрежа, като отидете на конференции, локални срещи или професионални асоциации “, споделя специалистът.

Вторият съвет на Тейлър е да започнете да инвестирате млади или незабавно щом започнете да печелите. Той предизвиква хората да прегледат потреблението на сметки, които разрешават тегления без налози единствено откакто се пенсионират.

„ Въпреки че няма да се оттеглите от това, до момента в който не навършите шейсетте, то може да стане доста доста и облагите са освободени от налози. Сложните вложения обичат времето, тъй че е значимо да започнете да инвестирате млади “, сподели той.

Въпреки че покупката на лични имотит е голямо достижение, без значение от възрастта, Тейлър предлага деликатен и рационален метод към процеса.

„ Като покупател за първи път можете да се класирате за някои страхотни варианти за финансиране, които изискват по-ниски първични вноски “, споделя той. „ Заемите важат и за мултиплекс жилища, до четири единици, като единственото условие е да живеете в една от единиците за една година. Така че, като живеете в една от единиците и отдавате чартърен другите три, евентуално можете живеете гратис или на понижена цена, като в същото време изграждате капитал във вашия парцел. Когато сте подготвени да се изнесете, можете да имате активи, които да ви носят средства “, прибавя той.

Тейлър признава, че построяването на вложения ще бъде по-лесно в избрани специалности спрямо други според от получената заплата. Той обаче не желае това да обезсърчи хората да опитат.

„ Някои специалности ви дават повече капацитет за облага, само че това не значи, че това не може да се направи със междинна работа “, сподели той. „ Може просто да е по-трудно и повода, заради която го споделям, е, че е по-лесно да спечелите спомагателни $10 000, в сравнение с да спестите спомагателни $10 000. Ще би трябвало да сте по-дисциплинирани във връзка с спестяването “, добавя той.

Този метод на живот може да не е за всеки, само че Тейлър упорства, че е допустимо за тези, които са подготвени да създадат жертвите, kазва той като прибавя, че „ в действителност всичко зависи от задачите “.

Видеото на Тейлър в TikTok, което изяснява, че процесът изисква „ непримиримост, устойчивост и непоколебима отдаденост “, към този момент генерира над 10 000 гледания онлайн и провокира вълна от положителни реакции.

А в България?

Припомняме, че отт началото на 2023 година в България нарастват изискваните възраст и стаж за пенсиониране. Изискваната възраст за дамите нараства с 2 месеца до 62 години, а за мъжете - с 1 месец до 64 години и 6 месеца. Необходимият стаж и за дамите и за мъжете се усилва с 2 месеца и става надлежно 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 4 месеца за мъжете.

Планирано е изискваните години стаж за пенсиониране да нарастват до момента в който доближат 37 година за дамите и 40 година за мъжете. Това ще стане през 2027 година

Подходът на специалиста е съгласуван със спецификите на американския пазар, само че някои от правилата му наподобяват общовалидни. А Вие бихте ли жертвали свободното си време, с цел да се пенсионирате на 40 години?

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР