Рамково споразумение за сътрудничество подписаха Медицинският университет – Пловдив и

...
Рамково споразумение за сътрудничество подписаха Медицинският университет – Пловдив и
Коментари Харесай

Споразумение за сътрудничество увенчава стабилните връзки между МУ-Пловдив и БАН

Рамково съглашение за съдействие подписаха Медицинският университет – Пловдив и Българската академия на науките. Събитието бе част от програмата на Академичния съвет на висшето учебно заведение и бе предшествано от обиколка и запознаване с научноизследователската инфраструктура и кадровия потенциал на МУ-Пловдив.

Председателят на Българска академия на науките – акад. Юлиан Ревалски, лекар на математическите науки, и зам.-председателят – чл.-кор. Евдокия Пашева, лекар на биологическите науки, посетиха МУ-Пловдив, където имаха опция да се срещнат с опциите и достиженията на екипите на Катедрата по здравна биология, Катедрата по здравна физика и биофизика и Катедрата по здравна микробиология и имунология „ Проф. доктор Елисей Янев “. Гостите разгледаха и високотехнологичния Медицински симулационен подготвителен център.

Ръководителите на Българска академия на науките показаха удовлетворението си от досегашното интензивно и ползотворно съдействие сред двете институции. На откриващата среща с ректорското управление акад. Ревалски напомни, че Българска академия на науките е широкопрофилна научна организация, покриваща огромен диапазон от научни тематики – от природно-математически науки през инженерни до обществени и филантропични, със своите 42 института и 8 лаборатории, измежду които, обаче, липсва тясното направление на клиничната медицина.

„ За нас е извънредно значимо да имаме положително съдействие с медицинските университети, където е съсредоточена клиничната медицина. Нашите сътрудници от биомедицинското направление, което е едно от най-хубавите ни, притегля максимален интерес и най-вече млади учени, имат потребност от директна връзка със експерти, които са учени и лекари по едно и също време. В това отношение се радваме, че можем да имаме с Вас тясно съдействие. С най-голямо наслаждение продължаваме по-нататъшната дейна работа с Медицинския университет – Пловдив, която да бъде в полза на българската просвета. Синергията постоянно носи резултати и връзката сред двете посоки – биомедицинското и приложното, е от значително значение, “ акцентира ръководителят на Българска академия на науките.

„ През последните няколко години преподаватели от 10 катедри на МУ-Пловдив са взели присъединяване в взаимни проучвателен екипи с учени от 5 института на Българска академия на науките: Институт по невробиология, Институт по микробиология, Институт по минералогия и кристалография „ Акад. Иван Костов “, Институт по молекулярна биология и Институт по биология и имунология на размножаването „ Акад. Кирил Братанов “, сподели по време на съвещанието на университетския съвет проф. Мурджева. Тя напомни и огромния брой съдействия сред Българска академия на науките и МУ-Пловдив, които не са били част от контракти и планове, само че също са постигнали научно приложни резултати. В развой на осъществяване сега са 6 контракта за реализацията на огромни планове, измежду които се открояват „ Център по подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина „ ПЕРИМЕД “ и планът „ ОМНИА “.

При сключване на рамковото съглашение пред Академичния съвет на МУ-Пловдив ректорът проф. Мариана Мурджева бе безапелационна, че Българската академия на науките е пример, който да бъде следван, и пример за високото качество, което би трябвало да има научноизследователската активност. Ректорът посочи, че това рамково съглашение, което е плод на дългогодишна активност на преподаватели от университета с институти и учени от Българска академия на науките, ще даде опция за един доста по-усилен продан на преподаватели и докторанти, ще отвори пътя на доста младежи и ще подхрани любовта им към науката.

В обръщението си към членовете на Академичния съвет акад. Юлиан Ревалски сподели: „ За Българска академия на науките и нейните институти е от извънредно значимо значение съдействието с подобен влиятелен университет като Вашия. Надявам се актуалното съглашение да способства за повече контакти. Мога да кажа, че съм мощно впечатлен от това, което съумях да видя, както като база за образование, каквато не съм виждал на никое място другаде, по този начин и като научна инфраструктура във факултетите, които посетихме.

Редица млади медици и учени от университета са черпили хрумвания от наши сътрудници за дипломните си работи или докторските дисертации. В светлината на значимостта на медицината и нейния напредък в актуалното общество имам вяра, че институтите на Българска академия на науките ще допринесат за развиването на Вашия прелестен университет и ще дадем по-нататъшен подтик на това, което към този момент съществува и е сполучливо. “

Подписаното академично съглашение е в региона на научноизследователската и иновационната активност, квалификацията на фрагментите, взаимните изявления и патенти и присъединяване в общи научноизследователски и научно приложни планове.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР