Рамадан Аталай, ДПС, в Беновска пита“ във и в пита-Радио

...
Рамадан Аталай, ДПС, в Беновска пита“ във и в пита-Радио
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Кирил Петков, от „бензиностанцията“ на Путин по-евтина ли ще ни е енергетиката

Рамадан Аталай, Движение за права и свободи, в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти февруари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Подаръкът.

Беновска попита: „ Как сте с новото ръководство, Движение за права и свободи в комфорт ли сте? “. Аталайотговори: „ Има доста изрази, с които може да се отговори, само че ще се опитам да бъда по-възпитан и културен. Не се усещаме спокойни, не се усещаме сигурни, не се усещаме като поданици на тази страна, които да се гордеят с това ръководство! “.

Беновска продължи: „ За да продължа тематиката ще Ви подаря тениска Harvad, в унисон с новата вълна в ръководството! “. Гостът ѝ отговори: „ Ще се опитам отново да не бъда краен. Наскоро заявих, че в случай че в Харвард ги учат, изключително когато постановиха мораториума, по какъв начин и по какъв метод да пречат на комерсиалните взаимоотношения и да не ръководят страната по разпоредбите – аз се усещам горделив, че съм приключил в България! “.

Изказването на Кирил Петков, че Русия е „ бензиностанция с ракети “.

„ Ще Ви помоля да чуем нещо дружно, тъй като не можем да избягаме от най-голямата геополитическа тематика, дано чуем и забележим какво сподели Кирил Петков през вчерашния ден в Брюксел във връзка с неговата оценка за Путин и Русия! “, продължи Беновска и пусна записа от 25-ти февруари:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Кирил Петков: Путин би трябвало да знае две неща. Едното е, че всички дружно работим в един глас и не може да има разединение. Това беше може би най-важното известие през вчерашния ден. И другото е, че всяко деяние има тази цена и Европа ще бъде дружно, дружно ще работим, тъй че да не може да избира една страна против друга.

Русия в България я мислим за доста мощна, доста мощна, само че нейната стопанска система действително е доста лимитирана. Ако погледнете Русия на международната карта като част от международната стопанска система – ами тя е напълно мъничка! Ако нарисувате картата на света с стопанските системи – тя е напълно мъничка! И дефакто какво има Русия? Има нефт и газ и има оръжия. И в действителност наподобява на една бензиностанция с ракети!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Каква е Вашата оценка, наподобява ви Ви Путин на човек, който зарежда на бензиностанцията? “. Рамадан Аталай отговори, че не отива на министър председател на страна от Европейски Съюз да се показва по този метод за международен водач. Той продължи, че войната е най-лошото нещо, което може да се случи и решението на Путин е неприятно. Нашият министър председател обаче също не свети с решенията си. „ Ако един човек е толкоз неопитен и личните му предразсъдъци стартират да въздействат върху решенията му, той не може да разчита на огромни триумфи. Най-малкото да се опиташ да принизиш и сравняваш една стопанска система с стопанската система на България, да се изпънеш гордо и да кажеш, че тя е една дребна стопанска система, да не познаваш стопанските системи по света – това още един път ме води към мисълта, че неподготвеността на всички в държавното управление ни води към невъзможност! “, безапелационен бе Аталай.

Липсата на визия и стратегия за ръководство.

Беновска попита: „ Какъв е хоризонтът на това държавно управление, какъв брой време ще ръководи и за какво в последна сметка то е на власт, а не вие, ГЕРБ или Българска социалистическа партия? “. Рамадан Аталай отговори, че пожелава на държавното управление да изкара цялостен мандат, в случай че имат желание в действителност да създадат нещо положително за страната, нещо, което Движение за права и свободи са пропуснали да създадат, когато са били на власт. Но още не сме чули от сегашните ръководещи в каква посока водят България. Няма стратегия и визия за развиване по браншове. Не се знае по какъв начин ще ни изкарат от рецесиите. Преди изборите хората в действителност са били с очакване за някаква смяна, само че Кирил Петков и Асен Василев не са посочили същинското си лице, че нямат визия по какъв начин да се разпределят финансите в страната, тъй че да има напредък. „ Този негоден език обърка и гласоподавателите, а гласоподавателите чакаха в действителност да има смяна. Още един път споделям – поддържаме ги, чакаме да се научат, само че до момента опитите не са сполучливи! “, безапелационен бе Аталай.

„ Нека да Ви припомня какво сподели Петков при първото си посещаване в Македония във връзка с великите сили! “, продължи Беновска и пусна запис от 18-ти януари в Скопие:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н министър председател, Беновска, давате си сметка, че това е Вашето бойно кръщение и вътрешен, и във външнополитически проект и в този момент Ви следят и Вашите последователи, и Вашите съперници дали имате, запитвам -волевия персонален запас, кадровия капацитет, идейната аргументация и най-сетне интернационалната опция да осъществите желанията, които декларирахте с Ковачевски за връзките България – Македония? Не на последно място още веднъж ще Ви попитам имате ли боязън от Съединени американски щати за наказания? И малко още да ни кажете за линията София-Скопие, пари и за инфраструктурата, която дава обещание министър Събев за 12 милиарда? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Много благодаря! Първо да кажа, че няма риск от никакви наказания! Това бяха съгласно мен подправени вести, подправени тълкования. Това, което ние обсъдихме и оттук насетне е доста значимо да се каже – на Балканите ние постоянно сме мислили исторически, че някоя „ велика мощ “ ни е проблем или от някоя „ велика мощ “ чакаме помощ. Е, стига толкоз! Оттук нататък ориста на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която свършваме. И аз, и Димитър завихме, че никой не може да ни свърши работата, с изключение на самите ние. А това, което се надявам да покажем, че когато се употребява в действителност градивен метод и доверието е съществена база на връзката, резултатите ще бъдат по напълно друг метод и периодите, с които ще ги реализираме, ще бъдат по друг метод. Това, което през днешния ден имаме, не е функционалност на нещо друго. Аз четох към този момент някакви мнения, че някой бил работил с години за това и ние в този момент сме го взели. Не, истината е, че тези няколко дни, които направихме преди общите връзки преди тази среща и обстоятелството, че ние подадохме ръка и те одобриха преди този момент посещаване, докара до този резултат. Е, който има рецензия към нашия метод, дано покаже по-добър резултат от това!

За линията София – Скопие аз няма да лишава опцията на министър Събев да опише в елементи, когато имате опция, сега съм единствено аз, да опише в елементи какви са проектите. Но аз доста се радвах, че до момента в който ние обядвахме, двамата министри седяха един против различен и към този момент обсъждаха обособени прави на кулоар номер 8, по какъв начин да се финансират, какви са периодите. Мисля, че не си доядоха яденето, само че направиха към този момент първия напредък. Така че това ще бъде методът и отсега нататък!

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Какво ще кажете за еманципираността от великите сили, която показва Петков в Македония преди да възникне казусът в Украйна? “. Рамадан Аталай отговори: „ За отговор на тези въпроси за нужни часове лекции, единствено нека министър председателят не е преподавател! От това, което чухме, той е сериозен идеалист. В последно време слушам, че на един глас приказва, дали чува повече гласове и тези гласове какво му споделят не ни излиза наяве. На един глас работи. Не знам този глас от кое място не, само че нека това, което заявява, че България ще бъде онази страна, с която всички ще се съобразят, нека тази фантазия някой ден да му се сбъдне! “.

Приетата от Народното събрание декларация за позицията на България за войната в Украйна. позицията на Доган от 2015 година за положението на Европейски Съюз.

„ Върнах Ви към това блиц изявление от Македония в подтекста на декларацията, която гласувахте в Народното събрание след дълги прения, в нея се споделя нещо доста необичайно „ Подкрепя сътрудниците и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора “. Къде сме ние, кого поддържаме, не сме ли ние един от тези, които вземат решения? “, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори, че декларацията е била обсъждана много дълго време. Чули са се разнообразни отзиви. Той продължи: „ Дали сме членове, сътрудници или съдружници – хората, които се занимават с българска граматика и външна политика споделиха, че това изречение сега е най-обтекаемото и обгръща всичко това, което желае да каже Европейски Съюз на един глас! “.

„ Ние като членове на Европейски Съюз действаме по избрана парадигма, както би се изразил вашият почетен ръководител Ахмед Доган, тъй като сме членове хем на Европейски Съюз, хем на НАТО, само че през вчерашния ден Ерджан Ебатин напомни една тирада от обичайните речи на Доган за Коледа от 2015 година Доган споделя: „ Аз към този момент надълбоко се колебая, най-малко в някои връзки, не изцяло, несъмнено, дали ще има въобще Европейски съюз. Досега Европа не е посочила, че има дълбока вътрешна мотивация да трансформира Европейски Съюз в обединен общ индивид с геополитически мащаб. Например, има разнообразни спорове по света, във връзка с които европейската позиция се свежда до самооправдание, тъй като Европейски Съюз е джудже във военно-политическо отношение. С други думи, международният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува доста съществено. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този подтекст Европейски Съюз е в положение „ заспи “ и се чуди какво да прави и къде да се закачи! ”. Валидно ли е това през днешния ден? “, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори: „ Ако България имаше като нашия водач най-малко един или двама да му опонират и да се съобразят и чуят какво е визия и какво е да кажеш нещо преди десетина години и то да се случи – през днешния ден България нямаше да бъде в това положение. Анализът на господин Доган трябваше доста хора да го прочетат, само че това, което той тогава сподели не се взе под внимание нито от европейските, нито на международните водачи! Днес виждаме, че нещата, които сподели, се развиват! Съжалявам, че не се откри някой да популяризира цялостната информация, която Ахмед Доган през 2015 година сподели. Благодаря Ви, че Вие го съобщавате и повтаряте! Би било добре от трибуната на Народното събрание най-малко някой от другите обединения да излезе и да го каже! “.

Водещата попита за какво Движение за права и свободи не са го споделили по време на разискването. Събеседникът ѝ отговори, че Движение за права и свободи изясняват доста неща, само че съперниците им се пробват само да ги очернят. В момента обаче Европейски Съюз е в положението, което е обяснил Доган. Лидерите на съюза са го вкарали в енергийна рецесия. Днес ни вкарват и във война. „ Много съществени неща се случват, само че нека всичко, което ще се случи оттук насетне да е в интерес на хората! “, пожела Аталай.

Отношението на новите ръководещи към енергетиката.

„ Кирил Петков съпостави Русия с „ бензиностанция с ракети “, изтъквам го безусловно. Как ще се развият енергийните връзки в резултат на геополитиката на Путин в Украйна? “, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори: „ Ще препоръчам на господин Петков да спре, да се поогледа и да отдръпна Асен Василев да се занимава с енергетиката на България. Когато предложих последния път да има отплата за хората, които не могат да си купуват дърва и пелети, мислех, че ще каже, че дърва и пелети от Америка не е докарал, само че най-малко някакви други контракти да бяха подписали. Но се връщам към господин Петков – да направи всичко допустимо по-бързо да се сяда на масата за новия контракт или за предоговаряне на доставка на газ от Русия. Да направи всичко допустимо да разбере по какъв начин и по какъв метод бяха върнати нашите министри от Азербайджан, тъй като към края на годината ние би трябвало да имаме нови договорни връзки и с Русия, и с Азербайджан! Ако продължаваме по този начин, нашите снабдители на сила, без значение дали Русия или Азербайджан, в случай че продължаваме да не настояваме по най-бързия метод да бъде издигнат интерконекторът с Гърция и терминала за полутечен газ в Александруполис, би трябвало да знаете, че обстановката в България ще бъде доста тежка!В момента обстановката е сериозна, няма газ в Чирен, доставките от Русия не се знае по кое време могат да бъдат прекъснати. От Азербайджан няма да продължи да е на тази цена, поради покачването на петрола. Да не се окаже, че една заран всички сме минали на дърва! Разбрах, че госпожа Нинова чака малцинствата да отидат в гората да секат дърва, с цел да можем да се отопляваме! “.

„ Нека, в случай че учим изявленията на Кирил Петков, през днешния ден по този начин се получи, да Ви пусна неговите проекти за енергийна съгласуваност със Сърбия. Това се роди на срещата с Ана Бърнабич, министър-председателят на Сърбия! “, продължи Беновска и пусна записа от брифинга в Белград от 8-ми февруари 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Илиана Беновска, телевизия и радио К2. Министър-председатели Бърнабич и Петков, какви би трябвало да са взаимните старания сред България и Сърбия и в целия Балкански район за превъзмогване на енергийната рецесия и задаващата се след нея в дребен мащаб към този момент икономическа рецесия?

Ана Бърнабич: Когато приказваме за енергийна рецесия, ние въпреки всичко живеем в доста предизвикателни времена, в доста сложни времена живеем на огромна неустановеност и повишаване на цените на енергоносителите. моето мнение е, че рецесията няма да завърши скоро и цените няма да се върнат на предходните си равнища. Различни са аргументите за това, само че като съществено държавно управление би трябвало да обмислим какво ние можем да създадем, с цел да осигурим по-голяма непоклатимост на енергийната система. Нашите стопански системи би трябвало да станат конкурентоспособни по отношение на стопанските системи на останалите страни. В този смисъл мисля, че ние показахме по какъв начин работят виновните страни. Ние започнахме всичко, което е належащо и е допустимо да се стартира сега, с цел да се обезпечи енергийна сигурност. Преди всичко построяването на Балкански поток, който бе приключен през януари 2021 година тогава газ от нашата връзка с България дойде в Република Сърбия и Република Сърбия стана директна страна за газ, а не страна, която купува газ през Унгария. Това е извънредно значимо, тъй като допускам, че в случай че ние не бяхме създали това и не бяхме вложили в този план няколко милиарда евро и в рекорден период го приключихме, мисля, че през днешния ден ние не бихме имали задоволително газ. В момента нашите семейства щяха да са на студено и щеше да има доста съществени последствия за стопанската система. Много е добре, че ние направихме това в точния момент и показахме нашата отговорност.

От друга страна, на практика от 2015г. ние работим с нашите сътрудници от България и други страни от Европейски Съюз за планирането на другия интерконектор от Ниш до българската граница, с цел да осигурим диверсификация на източниците на газ. През 2015 година ние започнахме да приказваме с Европейски Съюз за този план. Проектът е определен като един от 6 предпочитани плана и ние получихме обилни средства от фондовете на Европейски Съюз за построяването на тази връзк и в този момент от 1-ви февруари ние започнахме нейното създаване. Тази връзка посредством и на сериозността и отговорността на българските ни сътрудници ще ни даде опция да имаме задоволително газ и от lNG терминал от България, от Азербайджан, Кипър и други източници. Така че това ще ни обезпечи спомагателна сигурност, само че и конкурентоспособност, с цел да можем по-добре да водим договаряния от кого купуваме газ, на какви цени, какви ще са периодите.

Ние говорихме за енергийна сигурност в доста сложни времена – ние направихме всичко, което е допустимо да създадем. Ние говорихме, президентът Вучич също приказва с българския министър-председател Петков – ние приказваме за всичко, което можем да създадем. Ние знаем, че България мисли за разширение на нуклеарните си мощности. Това може да е забавно за нас като вложение, като спомагателен източник за доставяне. Не единствено за източници на сила приказваме, само че и за далекосъобщителни мрежи и всичко, което би ни осигурило по-добра позиция в договарянията за пазаруване на енергоносители, само че и като производител на ток на първо място.

Кирил Петков: Благодаря за изчерпателния отговор, това бяха част от полемиките, които обсъдихме на нашите общи срещи. Реално, с цел да имаме непоклатимост в енергийната сфера и самостоятелност, ние тъкмо това би трябвало да създадем. Трябва да обединим размерите на ползване на газ от целия район, с цел да може дружно да преговаряме за по-добри цени. Това ще бъде изключително значимо, когато се водят договаряния за полутечен газ, тъй като едно е България да желае да купува 3 милиарда кубически метра, Сърбия 6, Република Северна Македония да вземем за пример 2, друго е дружно да се опитваме да търгуваме и да купим едно общо количество, което да се търгува на един общ пазар с оптималната диверсификация, оптимални благоприятни условия да се купува от разнообразни места. Това ще ни даде и по-добри цени, по-конкурентни условия, по-голяма диверсификация, което в действителност дава отговор на отговора за по-голяма самостоятелност, което е значимо. Едновременно с това потенциалът и опциите за създаване на общи мощности, в това число и говорейки за евентуални коинвестиции в нуклеарната сфера, изключително в случай че България успеем да създадем идващ план в Козлодуй, това също би било доста добре да разделим риска от един подобен план, тъй като, когато се споделя крайния резултат, се споделя и риска и аз мисля, че това може да е един доста добър план, който ще работим дружно.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Г-н Аталай, какво ще кажете за енергийните проекти на министър-председателя? “. Рамадан Аталай отговори: „ Потокът от България през Сърбия, Унгария и до Австрия би трябвало да стигне колкото се може по-бързо, с цел да може и назад да се получават количества газ. А за желанието на премиера да се обединят всички балкански страни, с цел да могат да купят общо количество газ, това е хубаво нещо, още една добра фантазия. Но при търговски взаимоотношения има две страни. Когато купуваш газ, изискванията ще ги дефинира продавача. Не знам по какъв начин и по какъв метод ще се случи това, само че в ръководството на страната министър-председателят би трябвало първо да се погрижи за енергийната сигурност и непоклатимост на страната. Разбира се това не е отделено от европейските връзки, които имаме. Спазвайки тези европейски условия би трябвало да предоставим на нашата общност тези енергийни първични материали, които са нужни за отопление, горива за напредване и всичко това се прави със тактика в енергетиката! “.

Беновска попита: „ На път ли е да падне държавното управление поради енергийната тактика, която не подхожда нито на нашите потребности, нито на действителностите? “. Рамадан Аталайотговори, че още веднъж би трябвало да се върнем към неподготвеността и неопитността на сегашните ръководещи. Той продължи: „ Един ден пред Народното събрание имах възприятието, че господин Василев се е върнал отблизо посещаване към Капалъ чаршията, внезапно са го изкъпали с топла вода и сподели, че с геотермална вода ще построим базови мощности. Искам да Ви кажа, че не можах да мръдна от мястото си. Когато пък сподели, че ще горим отпадъците на София в „ Мариците “, тогава разбрах, че тези господа нямат никаква визия от енергетиката на България! “.

„ Добре, само че като се изключи че го разбрахме, вие какво ще извършите ефективно, като парламентарна група и Вие, като персона? “, попита Беновска. Аталай продължи: „ Като прочетох споразуменията, че в Белене ще строят нуклеарна централа, в АЕЦ-а ще строят нуклеарна централа, в „ Мариците “ ще строят нуклеарна централа, в центъра на София ще строят нуклеарна централа ми стана ясно, че тези специалисти, които са били там, с изключение на персоналните си, партийни ползи – Българска социалистическа партия за Белене, друга част за Козлодуй, трета част за американските модулни реактори – тогава разбрах, че гласовете са доста. Енергетиката ни е бедна, всеки ден натрупа нови финансови загуби, а по едно и също време с това губим тези договорни връзки, посредством които можем да си доставим газ. И освен газ, в случай че продължаваме да приказваме, че от „ бензиностанцията “, която има Путин, ще отидем там да заредим в Русия, представете си какъв брой на ниска цена ще ни излезе това! Много е несериозно отношението на ръководещите към енергетиката! “.

Беновска попита: „ И какво ще извършите вие, отново Ви запитвам – Движение за права и свободи като политическа мощ и Вие, като енергиен специалист, началник толкоз години на енергийната комисия в разнообразни парламенти? “. Аталайотговори, че предложенията на Движение за права и свободи са факт, от 2019 година са променени 50 параграфа в Закона за енергетиката. Той продължи: „ Тогава ГЕРБ бяха съгласни, само че министър председателят не искаше да влезе в тежки взаимоотношения с едни гласове, по тази причина България е в това положение. Ако не предприемем всички тези дейности за стабилизиране на енергетиката и да сме сигурни сътрудници, аз Ви подсигурявам, че и цената на електрическата енергия ще отиде на високо, и няма да имаме базови мощности! Бъдете сигурни, че от страна, която изнася електрическа енергия, в случай че не се създадат разбори и не се построят тези базови мощности, в случай че не се обърне внимание на водноенергийния запас за чиста сила, а се отклоняваме в други хрумвания, нека не се наложи в околните 10 години да внасяме електрическа енергия! “.

„ Благодаря Ви за този диалог, въпреки че изводите не бяха оптимистични, само че най-малко бяхте изчерпателен, прям и показвате политическа валидност вероятно новите избори да трансформират действителностите, по този начин ли да Ви разбирам? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ И аз Ви благодаря! Новите избори, в случай че са през днешния ден или на следващия ден, няма да произведат нещо доста по-различно от това, което е сега. Могат да разместят Кирил Петков малко по-вляво или Има Такъв Народ малко по-вдясно. Но това, което би трябвало да чуят от Движение за права и свободи – да отстранен от личните си глави всички тези съждения за Движение за права и свободи, а да се вслушат в предложенията на Движение за права и свободи във всички браншове, като се стартира от обществената сфера и се стигне до опазването на здравето. Без промени и с такива ръководители България няма да се движи напред! “. Така приключи диалогът сред Рамадан Аталай и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти февруари 2022 година

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР