Рали шампиона за 2014 и 2016 година Пламен Стайков официално

...
Рали шампиона за 2014 и 2016 година Пламен Стайков официално
Коментари Харесай

Пламен Стайков се завърна в автомобилния спорт, цената - къща срещу състезателен автомобил



Рали първенеца за 2014 и 2016 година Пламен Стайков публично показа своя нов автомбил Skoda Fabia R5 пред публицисти. На писта „ Дракон “ в село Калояново водачът съумя покаже от първо лице на медиите и евентуалните сътрудници какво е да си на дясната седалка на един R5 автомобил, като макар паузата си несъмнено не е изгубил усетът си зад кормилото.

„ Не мога да се боря с Mitsubishi Lancer Evo 9 против R5-ици! Ще се върна на трасетата, единствено с Skoda Fabia R5 или друга сходна кола. “, това  сподели преди три години, пред 2018-а Пламен Стайков и се отдръпна от рали спорта. Но даде обещание завръщане!


Е, завърна се. Пламен към този момент е с Skoda Fabia R5 Rally2. Така на първенецът в ERT в клас RC2 зона Балкани следва рестарт в кариерата на рали водач.

За да се снабди с колата, Пламен продава къщата си и в този момент живее в гаража на татко му, в който е и бизнеса на семейство Стайкови.

" Закупих този автомобил, откакто продадох къщата си и с помощта на моя бизнес, бизнеса на татко ми и моите другари успяхме да закупим тази кола, която е напълно благосъстоятелност на АСК „ Стайков Рейсинг “.Т ози автомобил е напълно друго равнище. Като цяло до в този момент все едно съм си мислил, че съм бил играч. Аз просто съм се движил по пътя с един танк. Колата е една от последните и най-уточнени шасита преди последната еволюция. “

Стайков се снабдява с Skoda Fabia R5 Rally2 от Финландия. „ Бегачката “ е създадена октомври 2018 година Мощността е 280 к.с. и оптималната скорост е 208 км/ч. Колата е с 5 кВт по-слаба от  сегашната версия Evo2 на Fabia R5.  Автомобилът в никакъв случай не е взел участие в съревнование и моторът е на 400 км проби на сняг във Финландия. Пламен признава, че е извадил страховит шанс с намирането на автомобила.

„ Дори ауспусите бяха още съвсем бели! Запалих буса и я докарах от Финландия – над 8000 км отиване и връщане. “

Целта Стайков през този сезон е най-много да изследва автомобила и да откри жизненоважни сътрудници които да му оказват помощ да реализира фантазията си да се бори за родната купа с един актуален породист автомобил.



Засега поддръжка му оказва само афтърмаркет подразделението на компанията Denso.  Това е казус за Европа. Denso е един от най-големите снабдители на автомобилната индустрия  в международен мащаб. Компоненти, доставени от компанията се слагат на 9 от всеки 10 автомобила. И там преценят, че Пламен е верния човек.

Целта на първенецът и неговия екип е да намерят още спонсори. Все отново разноските по автомобила за един сезон са много съществени - към 50 000 евро, без да са включени проверките.

" През тази година главната ни цел бе да закупим автомобила и да го представим на необятната аудитория. Тепърва ще търсим сътрудници за идващия сезон, като считаме да се фокусираме в нацилоналния рали шампионат, както и имаме вярата за няколко участия в европейски ралита. За на вън бих желал да вземам участие в надпревари в които започват към 50 идентични автомобила. Разбира се за нас ще бъде чест в случай че създадем положителни представяния в топ 10. Като цяло считам, че българските състезатели не сме за подценяваме и считам, че умерено може да се намираме в топ три на Европа без никакъв проблем. Искрено се веселя България да има същински рали шампионат и да карам пред доста аудитория тъй като аз съм българин и главната ми цел е да се развива автомобилният спорт на България. “

Да края на годината Стайков планува подготовка, настройки и проби на колата. Дали ще са 200, 300 или 500 км, не е ясно. Ще се придържа към инструкциите на Skoda Motorsport, с които има тесни и непрекъснати контакти. 

За страдание водача на АСК „ Стайков Рейсинг “ няма да разчита на Давид Кварцхелия. Отдясно, още веднъж ще бъде Рафи Кадир.

„ С Давид Кварцхелия свършихме отлична работа през годините, само че с течение на събитията взех решение още веднъж да си парнирам с Рафи Кадир, с който спечелихме шампионската купа през 2014-та. Също огромен плюс при работата с Рафи е, че той е извънредно механически образован, като той също по този начин е и мой монтьор. С него доста елементарно можем да работим по настройването и свикването с автомобила, което си е един огромен жокер за мен. “

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР