Рали Дакар ще има по-специално издание през 2020 г. За

...
Рали Дакар ще има по-специално издание през 2020 г. За
Коментари Харесай

Рали "Дакар" прави рестарт в Саудитска Арабия

Рали " Дакар " ще има по-специално издание през 2020 година За първи път в историята си именитото офроуд съревнование ще се организира в Азия, откакто през април подписа 5-годишен контракт със Саудитска Арабия.

По този метод Азия става четвъртият континент, който ще одобри многоетапната конкуренция. Започнало като " Париж - Дакар " през 1979 година, в продължение на 30 година ралито се организираше в Европа и главно в Африка с край в сенегалската столица. През 2008 година обаче бе анулирано поради заплаха от терористични офанзиви в Мавритания, а през 2009 година уредниците го реалокираха в Южна Америка, където бе в последните 10 години. През 2019-а обаче за първи път в историята рали " Дакар " се организира единствено в една страна - Перу, откакто Боливия и Чили се отхвърлиха от домакинство. 

Стартът на тазгодишното издание ще е на 5 януари в Джеда. Финалът ще е на 17 януари след преминати 7500 км, разграничени на 12 стадия, предимно през пустинята. Очаква се в надпреварата да се включват 550 водачи от 62 страни.

Така ралито става следващото огромно спортно събитие, което получи Саудитска Арабия, която интензивно пробва да си построи имидж на отворена към спорта и чужденците страна. В края на 2019-а кралството одобри реванша за международните трофеи по бокс в тежка категория сред Антъни Джошуа и Анди Руис, а за мача, извоюван от британеца, бе конструирана специфична сцена за 15 000 души в Дирия. Веднага по-късно там бе подложен тенискорт, на който пък (12-14 декември) се организира показателен шампионат, извоюван от Даниил Медведев (Рус) след 6:2, 6:2 на финала против Фабио Фонини (Ит). А малко по-късно арената бе разглобена. Саудитска Арабия бе хазаин и на мача " Ювентус " -  " Лацио " за Суперкупата на Италия, а този месец Джеда ще одобри и шампионата за Суперкупата на Испания, в който ще вземат участие " Реал " (Мадрид), " Барселона ", " Валенсия " и " Атлетико " (Мадрид). В страната също по този начин се организира и кръг от шампионата на Формула Е.

Организации за отбрана на човешките права подлагат на критика остро съвсем всяка спортна демонстрация в страната, като съгласно тях страната се пробва да почисти имиджа си посредством спорта. Подобни рецензии имаше в обилие и след подписването на контракта за рали " Дакар ". От кралството обявиха единствено, че гледат на автомобилното съревнование като на метод да се покаже туристическият капацитет на страната. 

" С провеждането на рали " Дакар " в кралството светът ще види живописната ни природа и прелестната пустиня. Светът ще се приближи повече от всеки път до кралството, което желае да посрещне света ", съобщи президентът на спортната администрация на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Турки ал Файзал.

Директорът на ралито Давид Кастера пък разказа преместването в Саудитска Арабия като " странствуване в незнайното ". " Като отидох там, тъкмо този аспект ме очарова. Убеден съм, че сходно възприятие ще имат всички водачи. Като шеф на надпреварата голямо предизвикателство е да имаме празен лист с неограничени благоприятни условия ", разяснява Кастера, който добави, че уредниците са били " капризни от избора на вероятни направления за ралито ".

Рекордьорът по трофеи в " Дакар " Стефан Петерханзел е удовлетворен от маршрута. " Наистина се вълнуваме от извънредно красивия пейзаж. Пустинята е тъкмо такава, каквато чакахме - с дюните, има хубави планини и дребни каньони. Има стадии, които ще са покрай морето, тъй че ще има разбъркан пейзаж, което е доста забавно. Саудитска Арабия е огромна страна, тъй че има доста благоприятни условия. Има доста пустини, което я прави съвършено място за осъществяване на рали " Дакар ", сподели Петерханзел, собственик на общо 13 трофеи (7 при колите и 6 при мотоциклетите, връх и в двете категории).

Първоначално след оповестяването на контракта имаше терзания дали всички водачи ще могат да вземат участие. Едно от тях бе обвързвано с първенеца при автомобилистите през 2019 година Насер ал Атия, който е от Катар, а двете страни не престават да са в спор. Ал Атия е и братовчед на емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Компанията " Amaury Sport Organisation " (ASO), която държи правата за рали " Дакар ", обаче категорично посочи, че няма да има никакви ограничавания. " Никой няма да бъде изключен от рали " Дакар ". Ако имаше такава възможност, въобще нямаше да дойдем тук ", разяснява шефът Кастера.

Ал Атия пък още веднъж се цели в купата: " Мисля, че ще бъде вълнуващо, тъй като ще сме на ново място. Когато се сменя районът, теренът сигурно се трансформира. Определено виждам към подиума и мисля, че тъй като съм специалист в този район, ми дава късмет да бъда един от мощните водачи в това издание. "

Другото терзание бе обвързвано с присъединяване на дамите, защото до 2018 година в Саудитска Арабия имаше възбрана жени да карат. " Единственото, което желаеха от нас, беше да сме с дълги панталони, нямаше друго. Не бях сигурна по какъв начин би трябвало да съм облечена и бях малко обезпокоена, само че не съм имала други проблеми ", съобщи една от състезателките - Лая Санц (Исп), след рекламно събитие за рали " Дакар " в Саудитска Арабия през 2019 година

Сред участниците ще е и двукратният международен първенец във Формула 1 Фернандо Алонсо. Испанецът ще кара за " Тойота ", а в последните месеци взе участие в няколко надпревари в пустини, с цел да се приготви. " Рали " Дакар " и Формула 1 няма по какъв начин да са по-различни. Техниката на каране е изцяло противоположна. Освен това в този момент би трябвало да се гледа и терена, тъй като има нещо непознато на всеки километър, а на пистите въртиш обиколка след обиколка. Дистанцията също е от голяма важност. Във Формула 1 си привикнал да имаш час и половина, в които би трябвало да си съсредоточен и даже можеш да се отпуснеш малко на вършиме сектори. В рали " Дакар " всеки метър е нов. Трябва да си деликатен непрекъснато, в продължение на 8 или 9 часа дневно. Така че е много мъчно да се приспособявам ", разяснява Алонсо, който взе участие в разнообразни надпревари, откогато напусна Формула 1 и завоюва международния шампионат по устойчивост, постигайки победи в надпревари като  " 24-те часа на Льо Ман ".

Испанецът изясни, че рали " Дакар " е първото съревнование, в което влиза с мисълта, че няма по какъв начин да го завоюва. Попитан дали е подготвен за ралито, той отговори: " Ако отивам там да се развличам, тогава да. Ако отивам да дам всичко от себе си, да. Но в случай че приказваме за победа, не се усещам подготвен. Наясно съм с неналичието на опит. В другите надпревари, в които участвах - " Инди 500 ", " Льо Ман ", " Дайтона ", се усещах на равнище, което би ми стигнало за победа. В рали " Дакар " не е по този начин. Няма да съм най-бърз, само че се надявам да съм на добра позиция в края. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР