Ръководството на Света Анна в лицето на д-р Славчо Близнаков

...
Ръководството на Света Анна в лицето на д-р Славчо Близнаков
Коментари Харесай

Проф. Борис Богов: Около 30 на сто от прекаралите Covid имат бъбречни усложнения

" Ръководството на " Света Анна " в лицето на доктор Славчо Близнаков ни одобри мен и екипът ни доста задушевно и ми даде управлението на част от голямата Клиника по вътрешни заболявания , като поех отделенията по Нефрология, Гастроентерология и Ендокринология. Не мога да скрия, че въпреки п рокуратурата да не откри нарушавания за интервалът, в който бент бях шеф на " Александровска болница ", си потеглих с оскърбление и със мощен сантимент и нотка носталгия от лечебното заведение, в което съм градил 40 годишна кариера ", сподели за БНР проф. Борис Богов , шеф на " Клиниката по вътрешни заболявания " - две в УМБАЛ " Света Анна ". 
" 8 души екип пристигна с мен в УМБАЛ " Света Анна , дружно с спомагателен личен състав и открихме Клиниката по вътрешни заболявания - 2, като тя е заета на цялостен потенциал. Обслужваме лежащо заболели на 20 кревати, пациенти от цялата страна. Това е на два етажа в крило Запад.

 болница Света Анна

Избрахме " Света Анна " освен поради правилното отношение, само че и поради това, че тя е клинична база на Медицинския университет и по този начин ще може да продължим с нашата обучителна стратегия със студените и специализантите. Така няма да се прекратим контракта си с МУ, където сме преподаватели повече от 30 години. Имаме сега 3 - ма докторанти и 4 - ма специализанти по клиничната компетентност - " Нефрология ". От 28 март стартира и присъственото образование при нас, до леглото на болния ", уточни пред БНР проф. Богов.

Проф. Богов заяви, че след миналите към 60 души по време на безплатните профилактични бъбречни прегледи , при към 60 на 100 от хората е открито хронично бъбречно заболяване . Това по думите му се дължи на занемарените прегледи по време на пандемията, ограничавания достъп и страха на хората да посещават експерти.

" Важно е да отбележим, че при тежко прекаран Covid - 19 данните сочат, че 30 на 100 от хората се развиват бъбречни затруднения. А тези, които са имали хронично бъбречно заболяване са развили напреднала бъбречна непълнота. Вече има нова нозология в Европейската асоциация по бъбречни болести - Кован - Ковид- 19 и асоциирана нефропатия.

 Пациенти на хемодиализа Снимката е илюстративна

Тези постковид синдроми се появяват три до 6 месеца след преболедуване. Най-често лабораторните проучвания сочат утежняване на бъбречната функционалност . Трябва да се проследят индикаторите на серумния креатинин и изчисляването на гломерулна дестилация, също се прави и ехография на бъбреците - в случай че сочи дифузни увреждания на бъбреците, значи има проблем ", разясни още изтъкнатият нефролог.

Лечението е симптоматично при влошена бъбречна функционалност, като се обгръщат всички затруднения - изявен болнав синдром, отключване на високо кръвно налягане, нарушавания в алкално - киселинно положение, нарушавания в метаболизма. Но е невисок проценът на тези пациенти, които си възстановяват естествената бъбречна функционалност , макар лекуването. А някои от хората, които тежко да прекарали ковид, постъпват и на диализно лекуване.

Единственият център, който беше регистриран към Европейския бъбречен ден, беше центърът на болница " Света Анна " - т.е. нашият клиничен център по нефрология ", добави още проф. Богов.

По думите му отпадането на зеления документ на този стадий е стъпка в вярната посока.

Цените на клиничните пътеки в нефрологията би трябвало да се усилят доста, тъй като са надалеч от нужното остойностяване, добави нефрологът.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР