Ръководството на Следствения комитет проведе оперативно съвещание в рамките на

...
Ръководството на Следствения комитет проведе оперативно съвещание в рамките на
Коментари Харесай

Как ще търсят организаторите и поръчителите на терористичния акт в “Крокус”

Ръководството на Следствения комитет организира оперативно заседание в границите на следствието на терористичната офанзива в “Крокус сити хол ”. Основният фокус на следствието беше да се разкрият уредниците на това грубо закононарушение. Вече стана дума, че арестуваните са имали „ контакти от украинска страна “. Какви следи могат да водят в тази посока и какво ще ни разреши да открием уредниците?

Както заяви следственият комитет в понеделник, отделът сега разпознава уредниците на терористичната офанзива в “Крокус сити хол ”. „ Продължават следствените дейности с обвинените за приемане на информация от голяма важност за следствието по отношение на подготовката и осъществяването на този терористичен акт, както и за определяне на други съучастници в закононарушението, в това число уредниците... Назначени са експертизи, резултатите от които ще ни разрешат да възстановим цялостната картина на случилото се “, се споделя в известието на Следствения комитет.

По-рано съветският президент във видеообръщението си към съветските жители загатна, че е квалифициран „ прозорец “ за бягство на терористите в Украйна. ФСБ твърди, че арестуваните терористи са имали „ контакти от украинска страна “. Така че може да се допусна, че Следственият комитет деликатно ще наблюдава тази диря - връзката на терористите с Украйна и, евентуално, нейните специфични служби, макар спекулациите, че бандитите може да са свързани с “Ислямска страна ”.

Западната преса съвсем недвусмислено разпознава уредниците на терористичната офанзива и упреква за това една от структурите на “Ислямска страна ”. В тази връзка ръководителят на РТ Маргарита Симонян означи, че ИД е посочена от американските медии като провинен още преди да се появят първите скици на обвинените. Според нея терористичната офанзива е „ чудовищна интервенция под подправен байрак ” и хора, които могат да бъдат показани като ислямистки бойци, са били особено подбрани да извършат закононарушението. Недвусмисленото свързване на джихадистите с терористичната офанзива в Москва в действителност наподобява като опит да се пренасочи съветското публично мнение в дадена посока.

Какви способи обаче ще употребява следствието, с цел да открие в последна сметка всички забъркани в терористичната офанзива и да откри истината? Установяването на събитията към подготовката на закононарушение изисква обединяването на напъните на доста ведомства. Съвместният екип за следствие ще бъде управителен от прокурори с най-високо равнище на достъп (следователи по изключително значими дела), защото те ще би трябвало да взаимодействат с информация, идваща от ФСБ и непознати разследващи организации.

Следователите ще би трябвало да работят по забележителен брой посоки, всяко от които неизбежно ще бъде последвано от ново и така нататък, до момента в който не бъдат изцяло открити всички условия. Необходимо е да се открият и преодолеят няколко така наречен „ пластове “ (междинни звена и връзки), които съществуват сред директните причинители на терористичната офанзива и нейните действителни уредници и клиенти.

В началния стадий доста старания ще бъдат ориентирани към по този начин наречената „ елементарна полицейска работа “, въпреки и съобразена със актуалните условия и технологии. Сред чисто полицейските дейности към този момент бързо е отработена линията с автомобила, употребен от терористите. Това ни разреши да вникнем в личностите на изпълнителите и главния им кръг от контакти.

Оръжие

Следващата улика беше оръжие, което беше авансово приготвено в тайник. Най-вероятно оръжията са били съхранявани в този тайник дълго време и не доста деликатно - автоматите са искрили, до момента в който стрелят. Това демонстрира щета на цевта или приемника (земя е влезнала в цевта). Местоположението на тайника би трябвало да се откри посредством разпит и следствен опит. След това ще би трябвало да се работи по идентифициране на методите и опциите за слагане на този тайник - по какъв начин, от кого и по кое време е проведен.

Идентифицирането на произхода на оръжията и боеприпасите, както и на механизма за предаването им на екстремистите, ще бъде една от най-важните физически следи в първия стадий на следствието. Ще бъде належащо да се реконструира, минута по минута, животът на обвинените през последните седмици, а може би и месеци. Автоматът, който обвинените явно са изхвърлили, до момента в който са се движили към украинската граница, ще би трябвало да се търси по маршрута им.

" Първа линия " на уредниците

Тогава ще е належащо да се откри самоличността на всички, които са посетили места в региона на тайника и теоретично са имали опция да го изпълнят. Това е значимо направление, защото неговото осъществяване ще свърже директно изпълнителите с „ първата линия ” на уредниците. На доктрина оръжията имат серийни номера, само че това не е несъмнено, те може да бъдат изтрити. И въпреки всичко има способи за възобновяване на гравирани номера на оръжия.

Следващата посока е да се разпознават самоличностите на първата линия набирачи и уредници. Терористите към този момент показаха избран „ куратор Абдула “, „ помощник-проповедник “ и тези, които превеждали пари на картата им. Това съвсем несъмнено е машинация, само че по-нататъшните проверяващи дейности би трябвало да бъдат ориентирани към идентифициране на обществения кръг на тези „ проповедници “ и „ Абдула “. И тази работа ще изисква присъединяване на външни източници (разузнаването, освен полицията).

Трябва да се откри местоположението на тези забъркани лица, техният живот и онлайн действия. Комуникацията е най-слабото звено в тероризма. Освен това подсъдимите не са имали особено образование и е допустимо да се свържат с тях посредством налични средства. Ако можете да определите техния обществен кръг и способи на връзка с външния свят (лично, по телефона, посредством интернет), това ще направи допустимо достигането до идната редица от уредници и поръчители.

Електронни улики

Тогава ще стартира работата на „ електронния “ съставен елемент на следствието, който е концентриран главно в профилираните звена на ФСБ. Електронни лийдове – контакти посредством обществени мрежи, месинджъри, потребление на банкови карти и други – няма подозрение, че тази плетеница ще бъде разплетена.

Една от тези „ електронни “ следи може да ни даде да разбере по какъв начин видеото от “Крокус ”, снимано от самите терористи, се е озовало в профили, деклариращи връзката им с джихадистите.

Важен клон от следствието се отнася до профилите в “Телеграм ”, посредством които терористите са получавали указания, в това число при овакантяване на мястото на престъплението. Най-вероятно точно тази нишка директно свързва следствието с украинското направление заради посочването на съответна площадка за прекосяване на границата.

Идентифицирането и анализът на електронния информационен кръг на обвинените също може да даде обилни резултати. Дори уеб страниците и каналите в обществените мрежи, в които терористите са висели, заслужават внимание. По едно време ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ бяха доста сюрпризирани да схванат, че терористите употребяват порно чатове за криптирани известия.

Друго направление на следствието е изясняване на събитията към престоя на единия от арестуваните в Турция, както и контактите му в страната. Това ще изисква и привличане на външни източници, както и определяне на събитията на живота на подсъдимите и обществения им кръг в Таджикистан. Несъмнено ще бъдат осъществени следствени дейности по местата им на престояване и работа в Русия. Ще бъдат нужни изявленията или разпити на забележителен брой хора в няколко района на страната - от обвинени и съучастници до елементарни очевидци.

Редица компликации ще зародят след постигане на условното второ равнище клиенти. Те най-вероятно се намират отвън Руската федерация, което изключва обичайна полицейска работа и още веднъж изисква разследваща активност.

Със сигурност никой няма да бърза с следствието или да изисква от него „ резултат в точния момент за празника “. С приключването на идващия стадий от следствените дейности (на него в тази ситуация може да се приравни разследващата работа) ще бъдат разкрити нови значими условия. Това е поредна работа. Необходимо е тъкмо и несъмнено да се разпознават истинските клиенти, а не „ макетите “ и фалшификатите за “Ислямска страна ”. Това ще бъде механически комплициран и евентуално дълъг развой, изискващ потреблението на огромно многообразие от техники.

Основното нещо в този момент е да не пречим на експертите да правят работата си.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6794Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед536092Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед167424Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед31735Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24392Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед536092Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед167424Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166574Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед134561Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130312Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени  Проф. Иван Ангелов Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР