Ръководството на ЕС заяви днес желанието си за по-активна роля

...
Ръководството на ЕС заяви днес желанието си за по-активна роля
Коментари Харесай

Фон дер Лайен от Япония: ЕС се стреми към по-активна роля в Азиатско-тихоокеанския регион

Ръководството на Европейски Съюз съобщи през днешния ден желанието си за " по-активна роля " в Азиатско-Тихоокеанския район по време на публично посещаване в Япония.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен назова Индийско-Тихоокеанския район " преуспяващ " и съобщи, че в това време той е " спектакъл на напрежението ".

" Европейски Съюз желае да играе по-активна роля в Индийско-Тихоокеанския район. Искаме да поемем повече отговорност в един район, който е толкоз жизненоважен за нашия разцвет ", сподели тя.

В политиката си по отношение на Азия и Китай Съединени американски щати употребяват термина " Индийско-Тихоокеански район ", с цел да обозначат по-широкия Азиатско-Тихоокеански район, в който Япония, Индия и Австралия са главните им сътрудници за въздържане на " възхода " на Китай, разяснява Анадолската организация.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен се срещнаха с японския министър председател Фумио Кишида в Токио по време на 28-ата среща на върха Япония-ЕС.

Като похвали " твърдата позиция " на Япония във връзка с войната на Русия в Украйна, Фон дер Лайен съобщи, че войната демонстрира, че " бъдещето на международния ред, учреден на правила ", е " заложено на карта " и Япония го схваща.

Япония се причисли към западните си съдружници и наложи наказателни наказания на Русия в търсене на завършек на войната в Украйна. Москва отвърна с реципрочни наказания против Токио.

По време на конференция двете страни обявиха, че са се договорили да си сътрудничат за реализирането на " свободен и отворен " Индийско-Тихоокеански район, както и че ще подсигуряват " икономическата и енергийната сигурност ".

" Нахлуването на Русия в Украйна разклаща основите на интернационалния ред, обхващащ освен Европа, само че и Азия, и е безусловно неприемливо ", съобщи Кишида.

Като прикани за подсилване на двустранните връзки с " дълбоки и динамични връзки, обединени от фундаменталните полезности на демокрацията и върховенството на закона ", Мишел съобщи, че съдействието сред Европейски Съюз и Япония по отношение на Украйна е " от решаващо значение в Европа, само че е значимо и в Индийско-Тихоокеанския район ".

Обръщайки се към Китай, той съобщи, че Пекин би трябвало " да се изправи в отбрана на многостранната система, от която се е възползвал при развиването на страната си ".

" Войната на Русия против Украйна сподели, че задълбоченото съдействие не е разкош, а витална нужда ", добави той.

Двете страни сложиха началото и на цифровото партньорство сред Европейски Съюз и Япония, като Фон дер Лайен съобщи, че " водачеството в тази област е от основно значение за нашата конкурентоспособност и сигурност ".

" Ще използваме нашето съглашение за стратегическо партньорство, с цел да разнообразим и укрепим веригите си за доставки. Някои материали и технологии са се трансформирали в съществени за нашата стопанска система и в всекидневие, като да вземем за пример полупроводниците. Трябва да можем да разчитаме на надеждни вериги за доставки ", добави тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР