Ръководството на Държавно ловно стопанство Воден-Ири Хисар“ проведе консултации с

...
Ръководството на Държавно ловно стопанство Воден-Ири Хисар“ проведе консултации с
Коментари Харесай

ДЛС „Воден – Ири Хисар“ проведе консултации с кметове във връзка с отоплителен сезон 2023/2024 г.

Ръководството на Държавно ловно стопанство „ Воден-Ири Хисар “ организира съвещания с кметове от общините Разград, Завет, Исперих и Главиница по отношение на отоплителен сезон 2023/2024 година

В срещата присъединяване взеха и специалисти от Северноцентрално държавно дружество Директива за птиците – Габрово, както и шефът на предприятието, в чийто обсег попада стопанството. Мероприятието се организира по самодейност на инж. Кирил Колев – шеф на ДЛС „ Воден-Ири Хисар “, а задачата му бе набелязване на ограничения за навреме обезпечаване на дърва за огрев за локалното население.
От стопанството се обърнаха към представителите на локалната власт с няколко апела. Първо и най-важно общините да премислят политиката да продават дървата от общинския горски фонд на дървопреработвателни компании, а вместо това да ги пренасочат за облекчаване на потребностите на локалното население. Освен това лесовъдите приканиха присъстващите кметовете да вписват в описите единствено поданици на ръководеното от тях обитаемо място, с цел да се избегнат непотребни спорове и напрежение, както и да не се позволява повтаряне на имена в описите. Лимитът е по 10 плътни кубични метра на домакинство и поради обстоятелството, че суровината е лимитирана, всяко едно повтаряне на имена в описите, които изготвят кметовете, би довело до ощетяване на едни поданици за сметка на други.
Осемнадесетте присъстващи кметове благодариха на лесовъдите за съдействието през миналия сезон и за това, че не са имали проблеми с доставките на дърва за локалното население. На собствен ред локалните управници приканиха за увеличение на лимита от 10 пл. куб. м. дърва за огрев на домакинство, а двама от кметовете насочиха претенции за увеличение на квотите на техните обитаеми места. С оглед на лимитираният запас, с който разполагат стопанствата, бе препоръчано кметовете да изготвят описите допустимо най-бързо и да ги дават за разбор. Така ще се даде опция за обмисляне на вероятно пренасочване на свободни запаси от други стопанства, за цялостно облекчаване на потребностите на локалното население. Окончателно решение ще бъде взето на повторна среща с кметовете и управлението на ДЛС „ Воден-Ири Хисар “, в която присъединяване ще вземат и представители на управленията на прилежащи горски и ловни стопанства от структурата на СЦДП.
Предстои осъществяване на подобен вид съвещания с локалната власт и в други региони, попадащи в обсега на Северноцентрално държавно дружество Директива за птиците – Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР