Ръководството на БФБ-София. На преден план е изп. директор Васил

...
Ръководството на БФБ-София. На преден план е изп. директор Васил
Коментари Харесай

Фондовата борса купува енергийната от БЕХ за 5.2 млн. лв.

Ръководството на БФБ-София. На напред във времето е изп. шеф Васил Големански, който съобщи, че една от първите задания след придобиването ще е да се работи по проблемите със сетълмента. На назад във времето вдясно е другият изп. шеф Иван Такев.

© Анелия Николова Още по тематиката
През март е имало вид тя да стане обществено сдружение. И в двата случая се търси пресен запас, нови акционери и повече бистрота
14 юли 2017
По-ниските цени на газ и ток свиват приходите на множеството сдружения
1 юли 2017
Европейски Съюз изисква България да се оправи по-бързо с процеса
10 окт 2016

Българска фондова борса (БФБ) се е договорила с " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) да купи от него 100% от Независимата енергийна борса (БНЕБ). Цената е 5.2 млн. лева, които ще бъдат платени със лични средства. За договорката се разбра в средата на юли, когато от фондовата борса оповестиха, че имат интерес и водят договаряния с държавния холдинг. Причина за продажбата е съглашение сред БЕХ и Европейската комисия (ЕК), с което беше прекъснато делото, водено против холдинга за корист с господстващо състояние. С него БЕХ се задължи до шест месеца след основаването на енергийната борса да трансферира собствеността й.

Първоначалните проекти бяха приемник да бъде Министерството на финансите, само че прехвърлянето на два пъти беше отлагано с разрешението на Европейска комисия. Последният период беше краят на юли тази година, само че защото и той нямаше по какъв начин да бъде спазен, от БЕХ желаеха ново удължение, в което да се завърши договорката с БФБ.

Чрез договорката ще се реализира и по-голяма бистрота и самостоятелност на енергийната борса, защото сега едни от главните играчи на нея са благосъстоятелност на самия БЕХ, който управлява най-големите държавни активи в енергетиката като Националната електрическа компания (НЕК) със своите водни централи, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Какво купува БФБ

За първата година от съществуването й на енергийната борса са подписани покупко-продажби за 172 млн. лева от продажба на електрическа сила, сочи финансовият доклад на компанията за 2016 година Приходите от услуги (комисиони по тях и обучения) са 2.1 млн. лева, а облагата - 745 хиляди лева Само за юни и юли покупко-продажбите са за към 60 млн. лева

Приходите на БФБ - София, за предходната година са 2.4 млн. лева, а облагата е 64 хиляди лева Сделките с финансови принадлежности на нея през 2016 година са били за 416 млн. лева в над 58 хиляди покупко-продажби.

Сега съгласно контрактуваните параметри с БЕХ за БНЕБ 4 млн. лв. ще бъдат платени при подписване на контракта за прекачване на 100% от капитала й, а останалата част от сумата – 1.2 млн. лева, ще бъде преведена на три равни вноски в границите на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прекачване на акциите, излиза наяве от известието на БФБ. Пред " Капитал " изпълнителният шеф на БФБ – София, Васил Големански съобщи, че договорката ще бъде финансирана със лични средства на борсата. Една от първите задания на новия притежател пък ще бъде да се изчистят проблемите със сетълмента, сподели още Големански, който също така управлява и Централния депозитар.

Контролът остава в страната

БФБ обаче има доста по-голяма експертиза в търговията на контролирани пазари и е обществена компания, която разкрива регулярно информация за активността си и финансовото си положение. Реално след договорката енергийната борса отново ще е под контрола на страната, само че вместо принципал да е икономическото, към този момент ще е финансовото министерство, само че с по-малък дял. То е акционер в БФБ - София, с 50.05%, а останалите бумаги са в доста частни вложители - банки и капиталови медиатори, които са нейни членове, други юридически и физически лица, както и непознати акционери, а книжата се търгуват обществено. По неофициална информация на " Капитал " не е имало политически напън върху БФБ да одобри договорката.

Преди години контролът в БФБ беше частен (с малко над 50%), само че по времето на финансовия министър Симеон Дянков в първия кабинет на Борисов тя беше официално национализирана за следваща приватизация, като това се случи със единодушието на множеството частни акционери. Оставката държавното управление тогава през 2013 година обаче блокира продажбата на държавния дял, което и до момента не се случва.

Засега няма повече информация по какъв начин ще бъде развита енергийната борса. По информация на " Капитал " при започване на тази година БЕХ е разглеждала вид тя да стане обществена компания, с което да се привлекат частни вложители, а държавният холдинг да остане с 51%. Министерството на енергетиката обаче не е дало единодушието си за този метод и по този начин очевидно се е стигнало до концепцията за продажба на фондовата борса. През годините непрекъснато имаше хрумвания да се качват държавните енергийни сдружения на борсата, на което се гледаше с огромна вяра за развиване на пазара и реализиране на по-голяма бистрота. Това обаче по този начин и не се случи като се изключи приватизацията на държавните дялове в електроразпределителните сдружения, като множеството от тях се отписаха и остана единствено ЧЕЗ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР