Ръководителят на Vitol, най-големият независим търговец на петрол в света,

...
Ръководителят на Vitol, най-големият независим търговец на петрол в света,
Коментари Харесай

Очертава се глобален недостиг на дизелово гориво, като Европа е най-силно засегната



Ръководителят на Vitol, най-големият самостоятелен търговец на нефт в света, предизвести за " систематичен " дефицит на дизелово гориво в Европа, произлизащ от евентуално спиране на съветските доставки, което може да докара до въвеждане на дажби за горивото, оповестява " Файненшъл таймс ".

Междувременно ръководителят на една от най-големите къщи за търговия със артикули сподели, че дефицитът е световен проблем.

Торбьорн Тьорнквист, съосновател и ръководител на Gunvor Group със седалище в Женева, повтори опасенията на Ръсел Харди, основен изпълнителен шеф на Vitol, оценявайки, че може да има загуби в размер до 3 милиона барела дневно вследствие на западните наказания против Русия.

Корпоративните водачи във вторник приказваха по време на световна стокова среща на Financil Times (FT Commodities Global Summit).

Харди от Vitol сподели, че прекосяването към по-голямо ползване на дизел по отношение на бензин на остарелия континент е помогнало за основаването на дефицит на дизелово гориво.

" Нещото, за което всички се тревожат, ще бъдат доставките на дизел. Европа внася към половината от своя дизел от Русия и към половината от своя дизел от Близкия изток “, сподели шефът на основаната в Швейцария Vitol. " Този ​​системен дефицит на дизел е налице “.

Торбьорн Тьорнквист пък добави: " Дизелът не е единствено европейски проблем, това е световен проблем. Наистина е ".

Харди сподели, че рафинериите могат да усилят производството си на дизелово гориво в отговор на по-високите цени за сметка на други артикули, получени от нефт, с цел да засилят доставките, само че призна, че е допустимо да бъдат въведени дажби.

Докато не престават доставките на дизел от Русия, корабни брокери предвиждат, че доставките от рафинерии от Близкия изток, Индия и Съединени американски щати в Персийския залив ще се усилят, с цел да запълнят празнината, оставена от по-малкия съветски експорт на дизелово гориво за Европа. Дори рафинериите в Източна Азия се стремят към експорт за Европа, с цел да завоюват от покачващите се цени на дизела.

Обединеното кралство, което разчита на Русия за 18% от потреблението на дизел против 8% от общото търсене на недопечен нефт в страната, се ангажира последователно да приключи вноса на съветски нефт и петролни артикули до края на годината.

Цените на дизеловото гориво по бензиностанции в Обединеното кралство скочи с 40% за една година до най-високите рекордни стойности от 176,76 пенса за литър, съгласно групата за автомобилни услуги RAC.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР